Nakomelingen Anne Frankboom te koop

Nakomelingen van de beroemde paardenkastanje waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, zijn sinds kort te koop.

De indrukwekkende kastanje, in 2007.Beeld anp

De stichtingen Elementree en Wereldboom verzamelden kastanjes van de beroemde boom, toen deze in 2010 definitief neerzeeg in de binnentuin van het pand op de Prinsengracht 263. De Anne Frank Stichting heeft eerder al 300 stekjes laten kweken van de boom.

Van den Berk Boomkwekerijen uit het Brabantse Sint-Oedenrode werd door de stichtingen Elementree en Wereldboom verzocht om de op kweek gebrachte kastanjes tot wasdom te brengen. Inmiddels zijn deze nakomelingen van de Anne Frankboom uitgegroeid tot flinke bomen, variërend in lengte van een tot vijf meter hoog. En ze zijn dus te koop, al is het niet de bedoeling dat zo'n bijzondere zaailing in de eerste de beste achtertuin geplant wordt.

De paardenkastanjes moeten terechtkomen op publieke plekken, die bijvoorbeeld een raakvlak hebben met Anne Frank of de Tweede Wereldoorlog. Geïnteresseerden kunnen een aanvraag doen, die de stichtingen en de kwekerij zullen beoordelen. Kwekerij-eigenaar Pieter van den Berk wil niet kwijt hoeveel zo'n boom moet kosten, maar zegt dat kopers moeten rekenen op meer dan een paar honderd euro.

Volle bloei
De wereldberoemde witte paardenkastanje uit 1850 stond in de binnentuin van Prinsengracht 263.

Anne Frank keek er precies op uit vanuit het Achterhuis, waar ze van juli 1942 tot augustus 1944 ondergedoken zat. Ze schreef drie keer over de boom in haar dagboek. De laatste keer was op 13 mei 1944. 'Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar'.

Zwammen
De boom zorgde jaren geleden voor een heuse bomensoap. De kastanje leed aan allerlei agressieve zwammen, waaronder de dikrandtonderzwam, de tonderzwam en de honingzwam. In 2007 verleende stadsdeel Centrum een kapvergunning omdat de zieke boom op een van de omringende panden zou kunnen vallen. 42 procent van het hout zou al verrot zijn.

Buurtbewoners en verschillende betrokken stichtingen hielden de kap succesvol tegen. Een jaar later werd de boom gestut met een metalen constructie, waarmee de kastanje nog vijf tot tien jaar zou kunnen blijven staan. Helaas bezweek de boom in de zomer van 2010 tijdens een storm. Een forse windstoot liet de stam knakken, op ongeveer anderhalve meter boven de grond.

Zondag 15 mei wordt op NPO2 een documentaire uitgezonden over de strubbelingen rond de Anne Frankboom.

Lees ook: Nakomeling Anne Frankboom in Doesburg vernield

De boom, na de storm van 2010.Beeld anp
De boom en de stalen constructie, in 2010.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden