Plus

'Nadia Moussaid zet een nieuwe generatie op de kaart'

Nadia Moussaid (34) weet als vervanger van Eva Jinek op de late avond op NPO 1 de tv-kijker voor zich te winnen. Frans Jennekens, die haar naar Hilversum haalde, verbaast het niets.

Nadia Moussaid vervangt tot eind deze maand Eva Jinek, die met zwangerschapsverlof is.Beeld Ingeborg Everaerd

Moussaid zit sinds vorige week maandag ineens tussen 23.00 en 00.00 uur met Laat op Eén op de felbegeerde talkshowtroon van Eva Jinek, die na wat vallen en opstaan fonkelende kijkcijfers haalde en de gunfactor heeft. De plek waar je alleen maar kunt verliezen.

Bovendien noemde Moussaid eerder dit jaar Jinek de beste talkshowhost van dit moment. "Ze is mijn voorbeeld, omdat ze eigentijdser, brutaler, losser en empathischer is."

Van stress lijkt geen sprake. Moussaid is kalm, gefocust en laat zich niet intimideren. 'Alsof ze er al jaren zit', klinkt het enthousiast in columns en op sociale media.

Missie in Soedan
"Ik zag meteen een natuurtalent," zegt haar ontdekker, Frans Jennekens van omroep NTR. Als hoofd diversiteit en levensbeschouwing zocht hij een paar jaar geleden een nieuwe ster voor de talkshow De Nieuwe Maan (wekelijks op NPO 2 over de ontwikkelingen rondom de moslimgemeenschap). Hij zag Moussaid op AT5.

"Hoe ze met de camera omgaat, ze is zo relaxed... Dat was direct al. En als antropoloog heeft ze een natuurlijke en oprechte interesse in mensen. Ik kom er in Hilversum veel tegen die het presenteren wel doorhebben, maar bij wie ik me steeds afvraag: interesseert het je écht?"

Moussaids aanloop naar een mediacarrière verliep via wat zijwegen. Ze studeerde International Business & Languages bij Hogeschool Inholland, belandde voor een uitwisselingsprogramma op de University of Westminster in Londen om vervolgens aan de slag te gaan bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering.

Toen ze tijdens een missie van ministers uit Soedan ontdekte dat het 'alleen maar over olie en gas' ging, keerde ze terug naar de schoolbanken om antropoloog te worden.

Ze wilde de wereld begrijpen en helpen verbeteren, maar ontwikkelingswerk was niet haar ding. Ze had geen zin in het opzetten van stichtingen en projecten met alle bijbehorende bureau­cratie.

Diversiteitsquotum
Zo kwam ze in de mediawereld terecht. Interviewtechnieken leerde ze van onder anderen voormalig Buitenhof-presentatrice Clairy Polak. In De Nieuwe Maan wilde ze het bestaande beeld verbreden dat de gemiddelde Nederlander van moslims heeft.

Zelf is ze niet gelovig. Ook pleit ze voor 'kei­harde quota' om Hilversum minder wit te maken. "Duw het maar door de strot," aldus Moussaid, die een Marokkaanse vader en een half-Oostenrijkse moeder heeft, in NRC Handelsblad.

NTR-directeur Paul Römer: "Wij zagen haar al snel als een groot talent. Uiteindelijk keken we of ze ook andere dingen kon doen, maar haar ambities konden wij niet faciliteren. Nadia voelt zich thuis in een studio-omgeving. Wij zagen haar met pijn in het hart naar KRO-NCRV en Brandpunt+ gaan."

Römer kijkt met veel bewondering naar Laat op Eén. "Je ziet een routine die je van een nieuweling niet zou verwachten, al heeft ze in de luwte al heel wat vlieguren kunnen maken."

"Ook heeft ze natuurlijk wat mazzel met Eva Jineks zwangerschap en dat ze qua tv-formule in een gespreid bedje belandde. Daarnaast heeft ze geluk met alle kritiek op Margriet van der Linden, die met M Matthijs van Nieuwkerk vervangt."

"Sommige interviewers werken met een vragenlijst," vervolgt Römer. "Als gasten dan een zijweg nemen, worden ze niet gevolgd. Dat zie je vooral bij Margriet van der Linden. Die luistert bijna niet naar haar gasten, al vind ik de vergelijking tussen beide talkshows ook een beetje flauw. Maar een goede host durft de vragenlijst los te laten. Nadia doet dat, ook al mist ze daarin nog wel de souplesse van ­Jinek."

Jennekens was medeverantwoordelijk voor de lancering van de carrières van onder anderen Jandino Asporaat en Prem Radhakishun. "Mijn rol is deels om nieuw talent te ontdekken. Dan is het natuurlijk de kunst dat zij uiteindelijk naar primetime gaan. Bij Nadia ging dat heel snel."

Alles omgooien
Is Moussaid achter de schermen net zo kalm als ervoor? "Ze straalt rust uit, maar is ook zeer perfectionistisch. Dat maakt het soms lastig met haar samenwerken," aldus Jennekens.

"Ze wil gerust een half uur voor uitzending alles omgooien. Ik denk wel dat ze in Laat op Eén zeer op haar gemak is. Iets als Nieuwsuur zou veel te beklemmend zijn. In een talkshow is het jouw tafel en heb je meer de ruimte."

"Ze is nog wel echt op zoek naar wat zij toevoegt in het talkshowlandschap. Wie is Nadia? De soms recalcitrante Jeroen Pauw, de moeder des vaderlands Sonja Barend of de scherpe Adriaan van Dis die de diepte in wil? Dat weten we nog niet."

Heel lang de tijd heeft Moussaid daar niet meer voor. Volgende maand keert Jeroen Pauw terug op de late avond van NPO 1. Paul Römer: "Nadia zal zeker een vervolgkans krijgen."

Ook NPO's directeur video Frans Klein biedt wat relativering. "We zijn natuurlijk blij met alle positieve reacties. Ze doet het goed en is een mooi voorbeeld van hoe talenten bij de publieke omroep kunnen doorgroeien. Ze zet een nieuwe generatie op de kaart en we gaan de komende jaren zeker verder investeren; in Nadia en alle andere talenten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden