Nachtwerk en jetlag verstoren genetisch evenwicht

Onderzoekers waarschuwen voor de negatieve effecten die nachtwerk zowel op korte als op lange termijn heeft op ons lichaam. Nachtwerk werd eerder al gelinkt aan een hogere kans op diabetes type 2, hartaanvallen en kanker. Wetenschapper van het 'Sleep Research Centre' in Surrey hebben nu de ontwrichting die nachtshiften veroorzaken op het moleculaire niveau onderzocht.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het menselijk lichaam heeft een eigen natuurlijk ritme of biologische klok die erop ingesteld is om overdag actief te zijn en 's nachts te slapen. De snelheid en ernst van de schade die nachtwerk veroorzaakt was ook voor de onderzoekers een verrassing. Het heeft een diepgaand effect op het lichaam en beïnvloedt alles van de hormonale huishouding tot de lichaamstemperatuur, atletisch vermogen, gemoedstoestand en het functioneren van de hersenen.

De studie, die werd gepubliceerd in 'Proceedings of the National Academy of Sciences' volgde 22 mensen die overschakelden van een normaal slaappatroon naar dat van iemand die 's nachts werkt. Bloedtesten toonden aan dat normaal gezien 6 procent van de genen ingesteld zijn om op een specifiek moment van de dag actief te zijn. Op het moment dat de vrijwilligers begonnen met nachtshiften werd dat genetisch evenwicht volledig verstoord.

'Meer dan 97 procent van de ritmische genen lopen niet meer synchroon wanneer het slaappatroon wordt verstoord', zegt Dr. Simon Archer, een van de onderzoekers van de Universiteit van Surrey. 'Dit verklaart waarom we ons zo slecht voelen door een jetlag of wanneer we een onregelmatig werkpatroon hebben.'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

'Chaos in het huishouden'
Medeonderzoeker Professor Derk-Jan Dijk legt uit dat elk weefsel in ons lichaam zijn eigen dagelijks ritme heeft, maar dat dit door een nachtelijk werkpatroon gehinderd wordt, waardoor bijvoorbeeld het hart, de nieren en de hersenen met een verschillende timing werken. Hij vertelt aan de BBC: 'Het is chrono-chaos. Je kan het vergelijken met een huis waar in elke kamer een klok hangt, maar al de klokken duiden een verschillende tijd aan, wat leidt tot chaos in het huishouden'.

In voorgaand onderzoek werd ook al een verband vastgesteld tussen nachtwerk en een hoger risico op diabetes type 2, hartaanvallen en obesitas. 'We weten al langer dat een onregelmatig werkpatroon en jetlag geassocieerd worden met negatieve neveneffecten en gevolgen voor de gezondheid' gaat Dijk verder. 'Deze gevolgen duiken meestal pas op na een aantal jaren nachtwerk. We geloven dat de veranderingen in het ritmische patroon van genen gerelateerd kunnen zijn aan die gevolgen voor de gezondheid op lange termijn.'

Professor Hugh Piggins, een onderzoeker die zich bezig houdt met de biologische klok aan de Universiteit van Manchester vertelt: 'deze studie toont aan dat de acute effecten van nachtwerk ook ernstig zijn.' Hij waarschuwt wel dat het onderzoek slechts effecten op korte termen blootlegt maar dat 'je je wel kan voorstellen dat dit heel wat gezondheidsproblemen zou kunnen veroorzaken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden