Plus

Nachtelijke nanny is in trek bij bemiddelde, vermoeide ouders

Voor jonge ouders die het even niet meer trekken, is er de nachtnanny. Zij houdt de baby van 22.00 tot 07.00 uur stil, zodat vader en moeder weer eens een nacht goed slapen. Kosten: 100 tot ruim 300 euro per nacht.

null Beeld Marlies Wessels
Beeld Marlies Wessels

Het fenomeen nachtnanny komt uit de Verenigde Staten. Aanvankelijk om ouders van meerlingen te ontlasten, maar zakenmensen en Hollywoodsterren vonden de nachtzorg voor hun pasgeboren wurm ook ideaal.

In Londen is de night nurse inmiddels ingeburgerd en ook in Nederland groeit het aanbod, vooral in Amsterdam-Zuid, het Gooi, Wassenaar en Den Haag. "Het is geen niche meer," zegt Ingrid Kolk van Görtz & Crown. Zij levert zeer gespecialiseerde nachtnanny's - hbo'ers of voormalige kraamhulpen - voor 30 tot 40 euro per uur.

James is negen maanden oud. Hij kijkt even onderzoekend naar Eva, lacht dan zijn breedste lach en steekt zijn armpjes uit naar haar. Nachtnanny Eva Bredero (23) is nog geen minuut binnen. Moeder Cheyenne en vader Willem-Jan lachen naar elkaar. Dat zit wel goed tussen die twee.

Gedronken
Het is de tweede keer dat Eva van het bedrijf The Night Nanny bij het gezin in Den Ilp is, een dorp boven Amsterdam. De familie wil niet met de achternaam in de krant. Willem-Jan is een succesvol zakenman en hecht aan zijn privacy. James scheurt in zijn rode Ferrariloopwagentje door de woonkamer.

Cheyenne: "Ik wil geen puber op de bank die heel de avond met haar vriendje appt, maar iemand die weet wat ze doet als er iets met James is." Een paar weken geleden had nachtnanny Eva nog de zorg voor een pasgeboren tweeling. Nu is ze er omdat vader en moeder een avondje uit willen.

"We zijn rond één uur weer thuis," schat Cheyenne. "Maar dan hebben we wat gedronken en dan vind ik het een fijne gedachte dat Eva er is als James wakker wordt. Stel je voor dat we James niet horen. Wij slapen en de babyfoon staat bij Eva."

Borstvoeding
James is al iets ouder; de nachtnanny's rukken vooral uit voor pasgeboren kinderen. De nanny komt 's avonds laat binnen en verzorgt de kleine. Nachtvoedingen, het boertje, de schone luier, in slaap wiegen; ze doet het allemaal. Als moeder borstvoeding geeft, haalt ze de baby uit de wieg en brengt hem naar moeder. Bij het ontwaken van de ouders ligt de baby aangekleed en desgewenst gewassen te spartelen.

€150

Ouders die The Night Nanny inhuren om een nacht rustig te kunnen doorslapen, betalen daar 150 euro voor

Kraamhulp Marjo van der Wardt biedt ook nachtzorg als ouders dat willen. Ze krijgt de pasgeboren baby in een ritme en leert de kleine om na een nachtvoeding meteen door te slapen.

"Vaak gaat het om ouders van tweelingen of mensen die niet weer de onrustige nachten willen die ze met hun eerst kind hadden en professionele zorg willen. Er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan dat niet voor iedereen is weggelegd. Vaak is het een cadeau van opa en oma die zeggen: je hebt zo'n zware bevalling gehad, we willen dat je rust krijgt."

Huilbaby
The Night Nanny in Amsterdam werd een halfjaar geleden door Rachel Heikamp opgericht en inmiddels heeft ze vijf nanny's op oproepbasis in dienst. Het zijn veelal studentes geneeskunde of verpleging. "Niet iedereen komt soepel door de kraamtijd," zegt Heikamp.

"Een zware bevalling, moeizaam herstel, een huilbaby, een zieke baby, meerlingen, beiden een drukke baan: er zijn tal van redenen om een nachtnanny in te schakelen. Er rust een taboe op om toe te geven dat je het even niet meer trekt. Zo van: dat doe je toch zelf, die gebroken nachten horen erbij. Alsof je geen goede moeder bent als je ook 's nachts hulp nodig hebt omdat je baby vier keer per nacht wakker wordt."

Rustig en stabiel
Gezien de kosten is de nachtzorg niet voor iedereen. Er bestaat geen kinderopvangtoeslag voor de nacht. Kolk heeft veel vrouwelijke ondernemers als klant. "Zij werken door als ze hoogzwanger zijn en willen ook weer snel aan de slag, geld verdienen. De nachtnanny zorgt ervoor dat het leven weer zo snel mogelijk rustig en stabiel is. Daar vaart iedereen wel bij. Nachtrust is heel belangrijk om goed te functioneren."

James en nanny Eva hebben een rustige nacht gehad: na de laatste fles sliep de baby door. Dat de nacht de familie zo'n 150 euro kostte, speelt geen rol. Fulltime moeder Cheyenne heeft een tienrittenkaart gekocht bij The Night Nanny, zo goed bevalt het. "Een perfecte oplossing als je geen familie in de buurt hebt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden