Plus

Nachtburgemeester: 'Meer dan een leuk erebaantje'

Op uitnodiging van Mirik Milan kwamen nachtburgemeesters uit de hele wereld naar Amsterdam om te praten over de nacht. Maar hoe staat het hier met het instituut?

Marcel Wiegman
Nachtburgemeester van Amsterdam: Mirik Milan Beeld Dingena Mol
Nachtburgemeester van Amsterdam: Mirik MilanBeeld Dingena Mol

Vertel Mirik Milan (35) niets over overlast. Hij is opgegroeid aan de Keizersgracht, pal naast een dispuutshuis van A.T.O.M.O.S. Dan weet je het wel. "Ik kan je vertellen: dat was vrij pittig feestvieren daar. Maar als je elkaar een klein beetje de ruimte geeft, komt het allemaal goed."

Hij is sinds 2012 nachtburgemeester van Amsterdam. Keurig getrimd baardje, net grijs pak, flinterdun kettinkje. Een rebel in a suit noemt hij zichzelf, om zich vast te verdedigen tegen het wat suffe, ambtelijke imago dat tegenwoordig om het instituut nachtburgemeester heen hangt.

"Wat denk je," zegt hij, "zal er naar me geluisterd worden als ik op het stadhuis met een kegel van de vorige avond bij de burgemeester binnen loop met een roze bril op mijn neus en een petje achterstevoren op mijn hoofd?"

Misschien moet u helemaal niet bij hem binnen lopen?
"Dat is ook een keuze. Maar als je iets wilt bereiken, heb je toch sterke partners nodig. Dan moet je ook de taal van de politiek en de ambtenarij spreken. Ik wil altijd met iedereen de dialoog aangaan. Ik sta tussen alle partijen in."

Op initiatief van Milan was De Marktkantine aan de Jan van Galenstraat dit weekend het decor voor een internationaal congres over het nachtleven. Vertegenwoordigers uit Frankrijk, Duitsland en Engeland, maar ook uit India, Amerika en Japan, debatteerden over de vraag hoe het in hun landen beter kan.

Milan: "Ik riep tegen burgemeester Eberhard van der Laan: jij doet het voorzitterschap van de EU-hoofdstedenconferentie, dan doe ik het off schedule-programma wel. Vond hij leuk."

Wat was het doel?
"Ik wil het nachtburgemeesterschap internationaal claimen voor Amsterdam als innovatieve hoofdstad."

Het is een Rotterdamse uitvinding.
"Natuurlijk: Jules Deelder is de vader des vaders. Dat zeg ik met eerbied, maar ik wil weg van het beeld van de Prins Carnaval van de nacht. Heel lang was het: lollig, leuk, een erebaantje voor erbij."

Wat is het nu dan?
"We zijn sinds 2014 een onafhankelijke stichting met als doel het nachtleven in de breedste zin des woords te stimuleren. Niet meer, maar beter. Zonder weg te kijken van de negatieve kanten: geluidsoverlast, alcohol en drugs."

Drijvend op gemeentesubsidie.
"We hebben van de gemeente 12.000 euro gekregen om de boel in Amsterdam op de rails te zetten."

Waarom horen we zo weinig van u?
"Omdat jullie mijn kant niet op kijken. Iedereen in het nachtleven weet waar ik mee bezig ben. Ik verbind mensen met elkaar."

"Vier keer per jaar organiseren we een netwerknacht voor clubs. We verbinden professionals aan politieke partijen, zodat ze mee kunnen denken over regelgeving. We zijn actief in de discussie over de festivalnota."

"Je hoeft niet altijd voor de schermen te staan om invloed te hebben. Maar het is niet voor niets dat ik de komende drie maanden in veertien verschillende steden in de wereld spreek. Die hebben me allemaal uitgenodigd. Het afgelopen jaar was ik in Tokio, São Paulo en Rio om uit te leggen wat wij doen."

Wat hebt u bereikt?
"De invoering van 24 uursvergunningen is echt een moment in time voor Amsterdam. Daarmee hebben we onszelf op de kaart gezet als innovatieve nachthoofdstad."

"Wat ik zo mooi vind aan de nacht: mensen voelen zich er vrij, ontwikkelen hun talenten. Ze pakken een camera, gaan een nachtclub in en een paar jaar later zijn ze een gevierd fotograaf. Die jongens die in club Trouw resident dj waren, hebben nu allemaal een internationale glanscarrière in de coolste steden van de wereld."

Is het niet wat weinig voor vijf jaar nachtburgemeesterschap?
"Vind ik niet. Je moet ook niet de professionalisering vergeten. Ik stuur mijn opvolger straks op pad met een stichting, met een raad van toezicht en een nachtraad, waar veel Amsterdamse clubs bij zijn aangehaakt. Dat is mijn cadeautje dat ik voor de stad achterlaat."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden