Nacht van de nerts bepleit fokverbod

AMSTERDAM - Het is misschien even wennen, maar dieren dienen dezelfde soort rechten te krijgen als de mens. Het was maar één van de stellingen op de Nacht van de Nerts, gisteren in een uitverkocht Felix Meritis.

Paul Cliteur, rechtsgeleerde en filosoof, raakte van het idee overtuigd na lezing van het boek Animal Liberation van Peter Singer. Zoals kinderen en dementen door ons rechtssysteem worden beschermd, zo zou dat ook voor allerlei dieren moeten gelden. ''Biologen zullen ons moeten voorgaan in het samenstellen van rechtspakketten die zijn toegespitst op de behoefte van de verschillende dieren.'' Het kan lang of kort duren, maar eens zullen de rechten van de boer worden afgewogen tegen die van de sprinkhaan, meende Cliteur, erop wijzend dat ook de slavernij uiteindelijk werd afgeschaft en het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Met nertsen ligt het niet anders.

Naast Cliteur kwamen ook Tweede Kamerleden Krista van Velzen (SP) Boris van der Ham(D66) en Esther Ouwehand (PvdD) aan het woord over bont en nertsen. Er was een modedebat, en Giel Beelen en Georgina Verbaan hielden een nertsenquiz.

De nacht vormde de opmaat voor het debat in de Tweede Kamer dit najaar over een wetsvoorstel van de SP en PvdA voor een wettelijk verbod op de nertsenfokkerij. Volgens de Dierenbescherming en Bont voor Dieren, die de nacht organiseerden, lijkt zich nu al een meerderheid voor zo'n wet af te tekenen.

Met een verbod zou Nederland zich aansluiten bij Groot-Brittannië, Oostenrijk en Kroatië, waar al eerder een verbod werd ingesteld. De volgende stap zou een Europees fokverbod kunnen zijn.

Nederland is met ruim 4,3 miljoen nertsen die elk jaar vergast worden, de derde producent van nertsenbont ter wereld. Alleen in China en Denemarken worden meer nertsen omgebracht. De tweehonderd nersenfokkerijen In Nederland zijn in handen van 165 nertsenfokkers. De dieren worden in april geboren en in november gedood als ze hun wintervacht hebben. Nertsen zijn solitair levende roofdieren, die nooit wennen aan een leven in gevangenschap. Bont voor Dieren krijgt brede steun. Uit een opinieonderzoek in juli blijkt bijna driekwart van de bevolking voor een verbod op het fokken van nertsen te zijn.

Na het fokverbod van vossen en chinchilla's en het importverbod op zeehonden-, honden- en kattenbont is het verbod op de nersenfokkerij de volgende logische stap, vindt Bont voor Dieren. De organisatie distantieert zich van de radicale acties van het Dierenbevrijdingsfront. (FRANS BOSMAN)

Nertsen in hun kooi bij een onderzoeksbedrijf voor pelsdieren in Ederveen. Nederland is de derde producent ter wereld. Foto ANP/Rick Nederstigt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden