Plus Proefwerk

Nacarat (6)

Ron Blaauws nieuwste spruit Nacarat is prachtig. Was het eten maar net zo weldoordacht: dat mist verfijning en focus.

Nacarat Beeld Mats van Soolingen

Zo kom je maanden niet op het Rokin, zo zitten we er twee keer achter elkaar. Bovenop Hudson's Bay zit, onder een opengewerkt dak, het nieuwe restaurant van Ron Blaauw. Na 'gewoon' Gastrobar, daarna Indonesia, Oriental en Paris, waagt hij zich hier aan een Midden-Oosters concept.

Het is een indrukwekkende zaak; smaragdgroene tafels met een gouden randje en een fraaie tegelvloer in zwart, oker en uiteraard nacarat, de oranje-roze kleur waarnaar de zaak werd vernoemd. De open keuken staat in het midden. In de sterreloze nacht zien we pas echt hoe prachtig het uitzicht is, als om negen uur de lichten van het warenhuis uitgaan - eerder onttrok de weerspiegeling van helverlichte kousen dat aan het oog.

Bij het reserveren is ons een aanbetaling van €20 de vrouw gevraagd - een experiment om no-shows, reserveringen die niet komen opdagen, tegen te gaan. Geen probleem. De aardige ober stelt zich aan ons voor en brengt lekker warm brood met goede olie en za'atar (kruidenmengsel met sesam, sumak en oregano).

Het menu is een bakje met kaarten: we hebben bij het kiezen het gevoel dat we zitten te kwartetten. Er zijn dips en warme en koude mezze - alles om te delen -, er is een vast menu voor €45 en nog een dry-aged steak en een hele zeebaars, beide voor twee personen.

Woordenboekje
Soms heb ik het een beetje gehad met dat shared dining. Vaak (ook bij Nacarat) lijkt het een handige manier om gasten €14 te laten neertellen voor bordjes die in een normaal menu ammenooitniet zouden volstaan als voorgerecht. Dan is het extra irritant als er met opgeklopt geneuzel ook nog wereldvredebevorderende krachten aan worden toegeschreven.

Dit is, lezen we, 'a restaurant that brings people together' en 'all about ­sharing. Not only sharing your dishes, but also the experience'; alsof je in andere restaurants van je disgenoten bent afgescheiden met geluidsdichte schotten.

In het bakje zit ook nog een kaart met een woordenboekje over de herkomst van gerechten. Helaas staan er een paar storende fouten in, waarbij de gênantste is dat 'kibbeh' wordt vertaald als 'Ethiopische steak tartare'. Hier is duidelijk de Midden-Oosterse kibbeh (een gerecht van bulgur en gehakt vlees, dat rauw of gaar kan zijn) verward met de Oost-Afrikaanse kibbeh (geklaarde boter met specerijen).

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

De twee hebben toevallig dezelfde naam, maar verder niks met elkaar te maken, behalve misschien dat de tweede soms ook gegeten wordt met rauw vlees. Dat ze door elkaar zijn gehaald, voorspelt weinig goeds over de achtergrondkennis van de maker van de kaart.

Obligate granaatappel
Het eten is niet slecht, maar het mist dat uitbundig spetterende dat we zo waarderen in Midden-Oosters eten èn bij Blaauws andere zaken. De ingrediënten zijn van goede kwaliteit, maar veelal bedolven onder weinig zorgvuldig samengevoegde specerijen, en de gerechten missen verfijning en focus.

Die kibbeh (€9,80) bijvoorbeeld, de rauwe versie dus, is in plaats van met gebroken tarwe gemaakt met gehakte rauwe bloemkool ('bloemkoolcouscous') en harissa. De bloemkool geeft een vervelend mondgevoel, alsof kraakbeen door de tartaar is gedraaid, en waar in echte kibbeh naye (rauwe Libanese kibbeh) het superverse vlees centraal staat, proeven we hier vooral de loeihete peperpasta.

De gefrituurde aubergine met saffraanyoghurt (€7,80) is juist vlak, hoewel de aubergine romig en decadent is. Het gerecht mist zuur, zout en pit en wordt met de zoete yoghurt en obligate granaatappelpitten meer een toetje.

Best
De desserts: één met arak, venkel en grapefruit; de ander met olijf, feta en watermeloen. Beide zijn fris, slim en echt lekker.

Minder
Het hele kruidenrek lijkt omgevallen in het ­octopusgerecht.

Opvallend
Nacarat zit op de bovenste verdieping van het nieuwe warenhuis Hudson’s Bay. Boven je hoofd zie je de lucht, onder je de kousen.

De warme hummus (€7,30) is niet zalvig en fris, maar slap en melig als wittebonenpasta. Wél erg lekker zijn de ingemaakte jonge sardientjes, al vinden we €8,20 voor drie lucifergrote visjes veel. Ook oké zijn de garnalenkofte, twee sappige balletjes van de grill met sesam-muntyoghurt en een kleine salade van geroosterde groenten (€14,10).

De octopus met spinazie (€14,20) is smakelijk en mals, maar ligt weer in een bombardement van smaakjes: blokjes ingemaakte citroen, hele korrels korianderzaad, ras el hanout met erg veel piment door de bloemkoolpuree, en za'atar: het hele kruidenrek lijkt erin omgevallen.

De shoarma van varken (€13,90) met kleine puntjes pita, overigens met erg goede tzatziki, is te zout - die heb ik elders veel goedkoper en guller gegeten.

Opwindende desserts
Zo brijig en ongericht als veel van de mezze, zo precies en opwindend zijn de desserts. De arakroom met grapefruit en een venkelsorbet (€9,10) echoot de in Tel Aviv populaire cocktail; het is een wolk van Italiaanse meringue, met ditmaal perfect gedoseerde piment, die perfect klikt met het fris-anijzige van de venkel en de boozy custard. Ook de watermeloengranité met olijfolieparfait, groen olijfpoeder, feta en rozen (€8,90) is fris, spannend en origineel.

En, concluderen we, met die prijs valt het eigenlijk ook wel mee. O nee - we vergeten die €40 aanbetaling. Nacarat moet beter kunnen.

Vorige Proefwerken
Het Groene Paleis (5)
Winterrestaurant Vuurtoreneiland (8)
Rozengeur (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Nacarat

Rokin 49
1012 KK Amsterdam

Dagelijks open
lunch 12-15
diner vanaf 18 uur

020 7900320
nacarat.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden