'Nabil was een gouden gozer, uit een gouden gezin'

Alle ontwikkelingen over de spraakmakende zaak van de 23-jarige Nabil Amzieb, zijn hoofd werd woensdag 9 maart aangetroffen op de Amstelveensweg, lees je in dit blog.

Deelnemers aan een stille tocht voor de vermoorde 23-jarige Nabil Amzieb staan bijeen voor de inmiddels gesloten shishalounge Fayrouz op de Amstelveenseweg. Beeld anp
Deelnemers aan een stille tocht voor de vermoorde 23-jarige Nabil Amzieb staan bijeen voor de inmiddels gesloten shishalounge Fayrouz op de Amstelveenseweg.Beeld anp

'Goeie gast'
De vroegere onderwijzeres van Nabil Amzieb liep zondagmiddag ook mee tijdens de stille tocht. Net als de buurvrouw van zijn ouders, met wier kinderen Nabil vroeger op Kattenburg speelde. "Een gouden gozer, uit een gouden gezin," zeggen ze allebei. "Hij was een goeie gast."

Of hij later de verkeerde weg is ingeslagen en criminele contacten kreeg die hem wellicht noodlottig zijn geworden, het doet er voor hen eigenlijk niet toe. Het gaat om de Nabil van toen. Vandaar dat ze meelopen, terwijl een stille tocht in de regel toch alleen wordt georganiseerd voor toevallige slachtoffers van wat zinloos geweld is gaan heten. "Ik heb hemzelf al drie jaar niet meer gezien," zegt de buurvrouw. "Maar ik heb gehuild toen ik het hoorde."

Veel van de aanwezigen lopen mee omdat ze de familie, die ze soms alleen via-via kennen, hun medeleven willen tonen. "Dit is voor mijn neefje en voor alle jongeren. Dit gruwelijke geweld moet stoppen. Het mag zo niet doorgaan," zo legt de tante van Nabil uit waarom de familie een stille tocht heeft georganiseerd.

De familie wil Nabil herinneren als slachtoffer. De stille tocht moeten we dan ook vooral niet opvatten als een oproep om een einde te maken aan de onderwereldvete, die al voor een aaneenschakeling van liquidaties heeft gezorgd. "Bende-oorlog? Dat zijn jouw woorden...Het gaat mij om de jongeren in heel Nederland."

null Beeld anp
Beeld anp
eelnemers aan een stille tocht bijeen gekomen voor de inmiddels gesloten shishalounge Fayrouz op de Amstelveenseweg Beeld anp
eelnemers aan een stille tocht bijeen gekomen voor de inmiddels gesloten shishalounge Fayrouz op de AmstelveensewegBeeld anp

Bloemen voor shishalounge
De stille tocht is inmiddels aangekomen bij de shishalounge Fayrouz, waar de vrienden en familie bloemen leggen. Ook wordt er gebeden. Dit is de plek waar het hoofd van Amzieb werd aangetroffen.

Er is een kleine delegatie van de familie aanwezig, waaronder zijn tante en broertje. Verder veel mensen die Amzieb of zijn ouders van vroeger kennen en hen een hart onder de riem willen steken. Sommige mensen dragen t-shirts met een foto van Amzieb en 'R.I.P. Nabil, Lange 4ever' erop, verwijzend naar één van zijn bijnamen.

Even ontstaat er commotie als er plotseling een lijkwagen voorrijdt, kennelijk met de bedoeling om voor de stoet uit te rijden. Dat de auto rondrijdt met het lichaam van Nabil wordt meteen ontkend. Maar niet iedereen ziet hierin een even mooi eerbetoon, dus de auto maakt snel rechtsomkeert.

Niet iedereen ziet een even mooi eerbetoon in de lijkwagen, dus de auto maakt snel rechtsomkeert. Beeld anp
Niet iedereen ziet een even mooi eerbetoon in de lijkwagen, dus de auto maakt snel rechtsomkeert.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Stille tocht
Op het Museumplein zijn zondagmiddag zo'n tweehonderd mensen vertrokken in een stille tocht voor de vermoorde Nabil Amzieb. De tocht heeft shishalounge Fayrouz op de Amstelveenseweg, de plek waar het hoofd van Amzieb vorige week werd aangetroffen, als bestemming.

Bij de stille tocht zijn veel mensen aanwezig die Amzieb hebben gekend, uit de buurt.

null Beeld anp
Beeld anp

Facebook
De gerichte Facebookadvertenties die de politie heeft ingezet in het onderzoek naar de onthoofding van Nabil Amzieb op 9 maart is bij 80.000 mensen terecht gekomen. Dat zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg donderdagavond in het programma Pauw.

50.000 van hen lazen de advertentie ook daadwerkelijk. De politie kocht een dag na de lugubere vondst advertentieruimte in op Facebook, die de digitale getuigenoproep toonde aan mensen die zelf aangaven in de buurt te wonen van een van de locaties in het onderzoek, het Utrechtse Tolsteegplantsoen waar één van de betrokken auto's als laatst werd gezien, het Meijehof in Zuidoost waar het lichaam van Namzieb werd gevonden, en de Amstelveenseweg.

Stille tocht
Komende zondag wordt er door de familie van de vermoorde Amzieb een stille tocht georganiseerd. Iedereen is welkom om zich om 12 uur op het Museumplein bij de tocht aan te sluiten. Daarna zal gelopen worden naar de Amstelveensweg, de plek waar het hoofd van Amzieb vorige week gevonden werd. De stoet zal daar rond 15.00 uur aankomen.

De gemeente is in overleg met politie en organisatoren over eventuele verkeersmaatregelen. Er is nog geen zicht op het aantal deelnemers, aldus de woordvoerder.

Bloemen voor de shishalounge waar het hoofd van Amzieb werd gevonden. Beeld anp
Bloemen voor de shishalounge waar het hoofd van Amzieb werd gevonden.Beeld anp

Meer tips
Woensdagochtend stond het aantal tips over de man die een week geleden een hoofd heeft neergelegd bij een shisha lounge op 20. Inmiddels zijn er al 50 tips binnengekomen.

Fayrouz nog drie maanden dicht
Shishalounge Fayrouz blijt nog zeker drie maanden dicht. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vanmiddag bij de commissie Algemene Zaken. "Fayrouz zal niet opengaan als er geen vertrouwenwekkend nieuw plan ligt van de oude of nieuwe eigenaar." Voorafgaand aan de eventuele heropening van de lounge zal Van der Laan met buurtbewoners gaan praten.

null Beeld anp
Beeld anp

Twintig tips
De politie heeft twintig tips binnengekregen over de man die een week geleden het hoofd van Nabil Amzieb heeft neergelegd bij een shishalounge op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Dat zei een woordvoerster van de politie woensdag.

Beelden van de man werden dinsdagavond vertoond in het programma Opsporing Verzocht. Daarop is te zien hoe hij met een gevulde vuilniszak langs een particuliere bewakingscamera loopt. Zijn gezicht is moeilijk te zien, omdat hij een capuchon droeg.

Het hoofd van Amzieb werd vorige week woensdag op de stoep gelegd voor het waterpijpcafé Fayrouz Lounge. Zijn lichaam werd een dag eerder gevonden in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost. Op woensdag werd een tweede brandende auto in Amsterdam-Zuidoost gevonden, die gelinkt is aan de zaak.

In de tv-uitzending werden ook auto's getoond die op de Amstelveenseweg reden op het tijdstip dat de man met de vuilniszak op de stoep liep. De politie hoopt onder meer van de bestuurders van die auto's te weten te komen hoe de man is vertrokken vanaf de plek waar hij het hoofd had neergelegd.

De politie deed aanvankelijk een beroep op de man om zichzelf te melden. Later is besloten de bewakingsbeelden alsnog openbaar te maken.

Voertuigen in brand
Twee auto's zijn rond de moord op Nabil Amzieb in brand gestoken. In één, een Volkswagen Caddy die geparkeerd stond op de Mijehof in Zuidoost, werd het onthoofde lichaam van Amzieb gevonden. Deze auto, met kenteken 60-VLJ-2, is vanaf het Tolsteegplantsoen in Utrecht gestolen.

Op 9 maart werd rond 6.00 uur een Volkswagen Polo, met kenteken 01-LVP-8, in brand gestoken onder een carport aan de Kelbergen in Amsterdam. Deze auto is gebruikt door degene die het hoofd heeft achtergelaten op de Amstelveenseweg. Ook de Polo is gestolen uit Utrecht, vanaf Ondiep-zuidzijde op 18 of 19 mei.

Bij de brand is een man gezien met lichte huidskleur, zo'n 1.80 a 1.85 meter lang, en gekleed in een donkere, mogelijk gewatteerde jas. Ook droeg hij een muts.

Wie heeft hem gezien?
De politie wil graag weten wie Nabil Amzieb, die de bijnamen 'De Lange', 'Nabba' en 'Rico' had, sinds vrijdagavond 4 maart gezien heeft. Hij zou toen in Amsterdam-Oost, mogelijk rond het Muiderpoortstation, zijn geweest. Amzieb reed daarbij op een witte scooter en droeg een donkere driekwart jas en een blauwe spijkerbroek.

Verder wil de politie weten met wie Amzieb omging en wie zijn vijanden zijn.

Nabil Amzieb. Beeld Opsporing Verzocht
Nabil Amzieb.Beeld Opsporing Verzocht

Beelden neerleggen hoofd
In het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond camerabeelden vertoond waarop te zien is hoe een man het hoofd van Amzieb neerzet voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg. Het gaat om beelden van camera’s van particulieren. De man loopt rustig met een zak in zijn handen richting het waterpijpcafé, om na het achterlaten van het hoofd 'in een soort looppas' in de richting van het Stadionplein te lopen.

Het gezicht van de man is niet goed te zien, maar de politie hoopt toch dat de beelden tips opleveren.

Opsporing Verzocht
De recherche is naarstig op zoek naar informatie over de plek waar de onthoofde Nabil Amzieb (23) vorig weekend mogelijk is vastgehouden, nadat hij vrijdagavond spoorloos was verdwenen – tot zijn onthoofde lichaam dinsdagmorgen werd gevonden in een brandend Volkswagen Caddy-busje.

Televisieprogramma Opsporing Verzocht zal vanavond de camerabeelden tonen van de man die het hoofd van Amzieb in de nacht van dinsdag op woensdag voor vijf uur heeft neergezet voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid. Het gaat om beelden van camera’s van particulieren waarop een man is te zien die rustig met een zak in zijn handen richting het waterpijpcafé loopt, om na het achterlaten van het hoofd 'in een soort looppas' in de richting van het Stadionplein te lopen.

De recherche zoekt getuigen die Amzieb nog hebben gezien na vrijdagavond 4 maart, of die weten wat hij die avond heeft gedaan of van plan was te doen.

Mogelijk heeft een man met een gewatteerde jas iets met de zaak te maken, die op zowel Kelbergen als de Mijehof in Amsterdam-Zuidoost is gezien, waar twee auto’s in brand zijn gestoken die met de zaak te maken lijken te hebben: een mogelijke vluchtauto en de Volkswagen Caddy waarin Amzieb is gevonden. De beide auto’s waren in Utrecht gestolen.

Politie-onderzoek uitgebreid met Facebook-advertenties
De politie breidt het onderzoek uit naar een digitaal buurtonderzoek op de plekken waar uitgebrande auto's en het hoofd zijn aangetroffen in Amsterdam en het Tolsteegplantsoen in Utrecht waar een van de auto's voor het laatst gezien is. Op Twitter meldt de politie dat het om gerichte advertenties op Facebook gaat. De politie heeft daarvoor advertentieruimte ingekocht. De site toont de digitale getuigenoproep aan de mensen die zelf aangeven dat ze in de buurt wonen van een van de locaties.

Kamervragen
Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) uit in vragen aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie opnieuw zijn zorgen over het gebrek aan rechercheurs van Marokkaanse origine binnen de Amsterdamse politie. Hij doet dat naar aanleiding van de moord op Nabil Amzieb. Lees hier meer.

'Sinds vrijdag geen contact'
De familie van Nabil Amzieb heeft sinds vrijdag geen contact meer met hem gehad. Dat zegt de broer van Amzieb tegen AT5. Hij heeft die avond meermaals contact geprobeerd te zoeken met zijn broertje, maar kreeg geen reactie.

De broer zegt niet te begrijpen waarom Nabil is vermoord. "We weten van niks. We snappen niet waarom hij. Hij was geen crimineel. (..) 'Ik zie in het nieuws staan dat zijn dood mogelijk een waarschuwing is. Maar aan wie? Voor wie? (..) Onze vader en moeder zijn kapot. Ze hopen elk uur dat hij thuiskomt."

Tweede autobrand gelinkt
De recherche vermoedt dat een uit Utrecht gestolen Volkswagen Polo die woensdagmorgen brandend was aangetroffen op Kelbergen in Amsterdam-Zuidoost, gebruikt is door de moordenaar(s) van de onthoofde Nabil Amzieb (23). De auto, die in mei vorig jaar was gestolen in de Utrechtse wijk Ondiep, was voorzien van valse kentekenplaten.

De recherche heeft tekstkarren geplaatst rond de Mijehof, waar het onthoofde lichaam van Amzieb dinsdagmorgen was aangetroffen en Kelbergen, met een oproep aan getuigen zich te melden.

Wie was Nabil Amzieb?
Lees ons uitgebreide profiel van de onthoofde Nabil Amzieb (23), die niet niet te boek stond als grote crimineel, maar wel vrienden had die nauw betrokken waren bij de vete in de Amsterdamse onderwereld.

Geen tips, onderzoek uitgebreid
De politie breidt het rechercheteam uit dat het onderzoek doet naar de zaak van Nabil Amzieb. "De zaak is zo complex dat er een tweede Team Grootschalig Onderzoek op is gezet. De twee teams gaan samenwerken als één groot team", aldus een woordvoerster donderdag.

De politie zegt ook druk bezig te zijn met het bekijken van beelden van beveiligingscamera's rond de plek waar de vondst is gedaan. Over de zaak zijn nog geen tips binnengekomen. De politie wijst nadrukkelijk op de mogelijkheid tips anoniem te melden en sluit niet uit dat de lugubere vondst zal worden behandeld in Opsporing Verzocht.

null Beeld anp
Beeld anp

Belangrijkste connecties in de onderwereldvete
De onthoofde Nabil Amzieb was een goede vriend van de verdachten van het voorbereiden van een liquidatie op 1 februari 2015 in Amsterdam-West. Ze zouden die opdracht hebben aangepakt van de groep rond Benaouf A., die graag samenkwam in waterpijpcafé Fayrouz. Dit zijn de belangrijkste moorden in de onderwereldvete die in 2012 begon, toen in de haven van Antwerpen een partij cocaïne zoekraakte.

Afbeelding hieronder niet goed leesbaar? Download een pdf-bestand van de graphic.

null Beeld Jorris Verboon en Paul Vugts
Beeld Jorris Verboon en Paul Vugts

Politie bevestigt identiteit
Het hoofd dat vanochtend op de Amstelveenseweg is gevonden, hoort inderdaad bij het lichaam van de 23-jarige Amsterdammer Nabil Amzieb, zoals Het Parool vanmiddag al meldde. Dat laat de politie weten in een persbericht.

Dichtgetimmerd
Shishalounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg is inmiddels dichtgetimmerd, zoals burgemeester Van der Laan aan het begin van de middag al aankondigde.

null Beeld anp
Beeld anp

Morbide signaal
De daders hebben de getrouwen van Benaouf A. en Houssine A. een morbide signaal willen geven met de moord op Amzieb en het achterlaten van diens hoofd voor Fayrouz. Dat blijkt ook uit het feit dat de twintiger bepaald niet te boek stond als een kopstuk uit de groep, maar meer als één van de vele uitvoerders. Dat schrijven Parool-misdaadverslaggevers Paul Vugts en Maarten van Dun.

"Hoewel ook van liquidaties met automatische wapens een zeker signaal uitgaat, wordt dat overtroffen door de gruwelijke boodschap van vanochtend en eerder deze week toen het lichaam werd gevonden in een uitgebrande auto. De daders geven zo een gericht dreigement aan hun rivalen, ook aan hen die misschien slechts zijdelings bij de groep betrokken zijn. Amzieb stond immers zeker niet bekend als één van de leiders van de groep. De kern van de boodschap: we weten wie jullie zijn en we deinzen niet terug voor extreem geweld. Maar ook naar het gezag gaat, hoewel misschien onbedoeld, een boodschap uit: wie in 's ochtends op de Amstelveenseweg een hoofd neerlegt, lijkt zich over de pakkans niet veel zorgen te maken."

Reactie Van der Laan
Burgemeester Van der Laan heeft geschokt gereageerd op de gebeurtenissen. "We zijn geconfronteerd met een uiterst lugubere vondst. Het is een schok voor de openbare orde en het heeft op iedereen heel veel indruk gemaakt."

De burgemeester laat weten dat shishalounge Fayrouz per direct wordt gesloten.

Shishalounge Fayrouz Beeld anp
Shishalounge FayrouzBeeld anp

Locatie vrijgegeven
De plek waar het hoofd van Nabil Amzieb vanmorgen werd gevonden is inmiddels vrijgegeven. De recherche is klaar met het onderzoek op de Amstelveenseweg. Zand markeert de plaats op de stoep waar het lichaamsdeel werd aangetroffen.

Beelden
Op sociale media circuleert inmiddels een video van het gevonden hoofd. De politie deed vanmorgen een dringende oproep om dergelijk beeld 'uit ethische overwegingen' te verwijderen en niet door te sturen.

Roze bril
Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee zei in februari op een persconferentie over de veiligheidscijfers dat de onderwereldoorlog die in 2012 begon met een gestolen partij cocaine in Antwerpen 'langzaam is gedoofd'. "Geen van de liquidaties van het afgelopen jaar had met het conflict te maken."

Het klonk mooi, maar de gruwelijke moord op Nabil Amzieb lijkt het tegendeel te bewijzen, waar ook misdaadverslaggever Paul Vugts al voor waarschuwde. Vugts telde in de afgelopen jaar vijf aanslagen – weliswaar gepleegd buiten de stadsgrenzen - die aan de slepende vete zijn te linken. "De officier van justitie kijkt met een roze bril met oogkleppen." Lees hier de analyse van Vugts.

Donkerblauwe Volkswagen
De uitgebrande auto waarin het lichaam van Amzieb dinsdagochtend werd gevonden op het Meijehof in Zuidoost, is drie weken geleden voor het laatst gezien op het Tolsteegplantsoen in Utrecht. Dat blijkt uit rechercheonderzoek. De donkerblauwe Volkswagen Caddy had geen kentekenplaten.

De uitgebrande auto waarin het lichaam van Amzieb werd aangetroffen. Beeld Politie Amsterdam
De uitgebrande auto waarin het lichaam van Amzieb werd aangetroffen.Beeld Politie Amsterdam

Knokkestraat
Nabil Amzieb was een goede vriend van de verdachten uit Amsterdam-Oost die vastzitten voor het voorbereiden van een liquidatie in West, in februari vorig jaar. Dat groepje eveneens jonge twintigers zou in opdracht van getrouwen van Benaouf A. een rivaal uit het kamp-Martha hebben willen doodschieten. De vier werden klemgereden door een arrestatieteam in de Knokkestraat in West. In hun proces was vandaag een inleidende zitting. Of het toeval is dat Amzieb zo kort voor die zitting is omgebracht, weten alleen de moordenaars van gisternacht.

Tijdlijn
De strijd in de Amsterdamse onderwereld woedt in ongekende hevigheid en wordt in het openbaar uitgevochten. Sinds 2012 komen een flink aantal veelal jonge Amsterdammers om het leven bij zeer gewelddadige aanslagen. Een overzicht van de slachtoffers in die onderwereldoorlog.

'Een soort signaal'
Stan Koeman beheert een broodjeszaak op de Amstelveenseweg, even verderop. Hij zag het hoofd liggen. "Het leek zo neergezet dat het hoofd door de ramen van de lounge naar binnen keek, als een soort signaal."

Verzamelplaats
Shishalounge Fayrouz staat bekend als ontmoetingsplek voor de groep criminelen die sinds 2012 verwikkeld is in een bloedige strijd in de onderwereld. Volgens justitie verzamelen zich hier mensen uit de groep rond Houssine A., een voormalig crimineel compagnon van Gwenette Martha, die later met hem gebrouilleerd raakte. Fayrouz speelde al vaker een rol in liquidaties of voorbereidingen daarop.

De shishalounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg. Beeld anp
De shishalounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg.Beeld anp

Stagiair-monteur
Nabil Amzieb woonde op Kattenburg en viel daar nauwelijks op. Hij kickbokste bij MTK Gym in de Tweede Leeghwaterstraat en leerde op het ROC voor ‘servicemedewerker in de bouw’. In 2013 was Amzieb nog stagiair-monteur bij Stadgenoot, zo blijkt uit een interview in het blaadje van de woningbouwvereniging. Hij zegt daarin twee dagen per week bij het ROC de opleiding Bouw te volgen. Hij geniet van stage bij Stadgenoot, ‘want hij kan goed met zijn handen werken.’ “Regelmatig drinken we een kopje koffie met de mensen. Ja, dat sociale, dat gaat me goed af.”

Alleen het vroege opstaan valt hem zwaar, zegt hij. Hij zou wel eens een dagje willen ruilen met Karim Benzema, de topvoetballer van Real Madrid. Ook over zijn toekomstdromen spreekt Amzieb zich uit, naast een foto waarop hij breed lachend te zien is: “Over tien jaar ben ik directeur van Stadgenoot. Nee grapje, ik zie mezelf wel zitten in Marokko, op een hoge berg, met uitzicht op zee.”

Het interview in het blaadje van Stadgenoot Beeld Stadgenoot
Het interview in het blaadje van StadgenootBeeld Stadgenoot

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden