Nabil B. twijfelt weer over rol als kroongetuige

Nabil B., die kopstukken uit het Amsterdams-Utrechtse criminele milieu beschuldigt van het geven van moordopdrachten, twijfelt nog altijd of hij wil doorgaan als kroongetuige. Hij beklaagt zich over de behandeling van zijn ernstig bedreigde familie.

Maarten van Dun
Nabil B. worstelt met de keuze om door te gaan als kroongetuige, sinds de moord op zijn broer Reduan in Noord in maart van dit jaar. Beeld anp
Nabil B. worstelt met de keuze om door te gaan als kroongetuige, sinds de moord op zijn broer Reduan in Noord in maart van dit jaar.Beeld anp

Dat bleek vrijdagochtend tijdens de zitting in de extrabeveiligde rechtbank van Schiphol, waar Nabil B. en Mohammed Razzouki op een inleidende zitting terechtstaan voor de moord op Hakim Changachi, op 12 januari 2017 in Utrecht.

Ook worden zij beschuldigd van de voorbereiding van een liquidatie twee dagen later.

Nabil B. was niet aanwezig, hoewel hij dat wel had gewild. Hij was - vermomd en geschminkt - op een televisiescherm zichtbaar voor de rechtbank en de officieren van justitie.

B. had fysiek aanwezig willen zijn, maar het team getuigenbescherming van het Openbaar Ministerie achtte het te risicovol om hem naar de rechtbank te vervoeren. Buiten de rechtbank hielden zwaarbewapende marechaussee de wacht.

Dilemma
Volgens B.'s advocaten Derk Wiersum en Bart Stapert is 'het dilemma waarin B. zich bevindt alleen maar scherper geworden.' Nabil B. worstelt met de keuze om door te gaan als kroongetuige, sinds de moord op zijn broer Reduan in maart van dit jaar.

Als hij doorgaat brengt hij daarmee zijn familie verder in gevaar, zo schetsten de advocaten, maar als B. stopt als kroongetuige zouden de opdrachtgevers van de moord op zijn broer ongestraft kunnen blijven.

Ook bij een eerdere zitting sprak B. zijn twijfel uit. "Nabil B. wil zijn deel van de deal gestand doen, maar alleen als ook de andere kant zich aan zijn verantwoordelijkheid houdt: basale zorgplicht voor de veiligheid van de familie en het beperken van de persoonlijke en financiële schade," zei raadsman Stapert.

Ontwricht
"We hadden gehoopt dat het OM en de minister van Justitie en Veiligheid zouden begrijpen in welke onmogelijke positie de familie is terechtgekomen. Zij zijn een zoon, broer en vader verloren. Hun levens zijn ontwricht en hun veiligheid loopt dagelijks gevaar. Maar intussen hoort Nabil B. van zijn familie dat de houding van de overheid afstandelijker, formalistischer en minder begripvol is geworden."

Met de opmerkingen zet de kroongetuige justitie opnieuw onder druk om meer te doen voor hem en zijn familie.

De officieren van justitie hebben niet gereageerd op de klacht van de kroongetuige. Wel zegde de officieren van justitie toe voortaan 'alles dat in onze macht ligt' te doen om ervoor te zorgen dat B. bij de behandeling van zijn strafzaak aanwezig zal zijn.

De zaak wordt eind november hervat.

Onderwereldmoorden

Nabil B. heeft in verklaringen uitgebreid verklaard over verscheidene onderwereldmoorden. Hij zegt dat de voortvluchtige Ridouan Taghi en Saïd Razzouki de opdracht gaven voor liquidaties. Saïd Razzouki is een broer van Mohammed Razzouki, met wie Nabil B. volgens justitie de liquidatie pleegde op Hakim Changachi in Utrecht, in januari 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden