Nabestaanden mogen resten massagraf Bosnië bekijken

Honderden nabestaanden van slachtoffers van de Bosnische oorlog, die duurde van 1992 tot 1995, bezoeken deze week een massagraf bij Tomasica. Deskundigen hebben met de grootst mogelijke zorgvuldigheid de stoffelijke resten van de slachtoffers eruit gehaald en met behulp van dna-onderzoek is hun identiteit achterhaald. Nabestaanden mogen de resten nu bekijken.

De resten van de slachtoffers liggen klaar om door hun nabestaanden te worden bekeken. Beeld ap
De resten van de slachtoffers liggen klaar om door hun nabestaanden te worden bekeken.Beeld ap

Tot dusver zijn er 430 slachtoffers aangetroffen in het massagraf. Het graf is tien meter diep en heeft een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter. In het graf liggen islamitische Bosniërs en rooms-katholieke Kroaten die zijn omgebracht door het Bosnisch-Servische leger, dat een etnisch zuivere regio wilde bewerkstelligen.

Dagboeken Mladic
Velen vermoeden dat er nog veel meer slachtoffers in het massagraf liggen. Uit dagboeken van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic lijkt op te maken dat lichamen uit het graf zijn gehaald en elders opnieuw zijn begraven. Dat maakt het extra lastig om slachtoffers te identificeren.

Mladic wordt berecht door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hij wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden. Zestien Bosnische Serviërs zijn al veroordeeld. In totaal hebben zij 230 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden