Nabestaanden mogen laatste beelden MH17-slachtoffers zien

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 krijgen toch nog de kans om de laatste opnamen van de slachtoffers te zien. Het gaat om ­camerabeelden van Schiphol, gemaakt op de rampdag: 17 juli 2014.

Eefje Oomen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Beeld ANP
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen.Beeld ANP

De nabestaanden hebben zo lang voor de vrijgave van deze beelden gevochten dat 'de opluchting en blijdschap' volgens voorzitter Piet Ploeg van stichting Vliegramp MH17 overheersen.

"Het is zo waardevol om je familie nog één keer vlak voor vertrek op film te kunnen zien. Voor alle nabestaanden en zéker voor diegenen die er die bewuste dag op Schiphol niet bij waren."

Ploeg, die bij een eerste proefsessie in november aanwezig was, heeft zelf zijn omgekomen broer, schoonzus en hun zoon al op film voorbij zien ­komen. "Aan de ene kant werd ik er blij van ze zo vrolijk en gezellig op vakantie te zien gaan. Aan de andere kant was het zeer confronterend. Ik weet nu immers dat ze toen hun gewelddadige dood tegemoet liepen."

Ingrijpend
Toen Ploeg de beelden bekeek, waren er ter ondersteuning familierechercheurs bij. Nabestaanden die de beelden nog moeten zien, wordt aangeraden om iemand mee te nemen: de ervaring kan ingrijpend zijn.

Ploeg: "Iedereen zal er op zijn eigen manier op reageren, maar het is heftig. Ik was er zelf op Schiphol niet bij, want de familie gaat zo vaak op ­vakantie. Het was voor het eerst dat ik ze daar, op die plek, zag lopen en dat is heel bevreemdend."

Dat de beelden niet eerder door ­nabestaanden konden worden bekeken, had volgens Ploeg twee redenen. De eerste: het ingewikkelde strafrechtelijke onderzoek, waar deze beelden een onderdeel van waren. "Dat vonden wij zelf geen goede reden, omdat al vrij snel duidelijk werd dat de daders niet op deze beelden stonden.''

De tweede: de privacy van andere reizigers die toevallig ook zijn gefilmd. "Derden kunnen deze beelden daarom niet zomaar inzien, laat staan mee naar huis nemen."

Dankbaar
Uiteindelijk heeft het kabinet, vertelt Ploeg, de beelden toch vrijgegeven. "We overleggen als stichting om de drie à vier maanden met het kabinet en daar hebben we deze wens vaak uitgesproken. Uiteindelijk heeft Stef Blok (de minister van Veiligheid en Justitie in het vorige kabinet, red.) het deze zomer voor elkaar gekregen. We zijn daar het kabinet enorm dankbaar voor."

Het vinden van de beelden die ertoe doen is, benadrukt Ploeg, ook nog een lang en ingewikkeld proces. "Schiphol heeft op wel vijftig plekken camera's hangen. Dus als je niet precies weet wanneer jouw dierbaren bij de gate waren, of bij de incheckbalie, dan is het lastig zoeken."

Ploeg traceerde zijn broer na een half uur zoeken. "Ik zag hem bij de ingang voorbijkomen, en toen ik dat ene tijdstip wist, kon ik op zoek gaan naar andere beelden."

Zoeken
Tijdens de 'kijksessies', die vanaf medio januari in Zoetermeer zullen plaatsvinden, krijgen nabestaanden drie uur om de video's door te spitten.

Lukt het in die tijd niet om hun dierbaren te vinden, dan mogen ze zo vaak terugkomen tot ze de juiste beelden vinden. Als de dierbaren zijn getraceerd, worden de beelden bewerkt voor ze op een usb-stick voor thuis worden gezet.

Ploeg: "De reizigers die er bij toeval op staan, worden onherkenbaar gemaakt."

Amsterdamse slachtoffers

Op 17 juli 2014 kwamen 196 Nederlanders omkwamen bij de vliegramp van vlucht MH17. In Het Parool verschenen portretten van de Amsterdammers die het leven lieten. Lees ze hier terug: Een ode aan de Amsterdammers die stierven bij ramp met MH17

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden