Nabestaanden: MH17 overschaduwt WK voetbal

Nabestaanden van MH17-slachtoffers worstelen met het aanstaande WK voetbal in Rusland.

Een gedenkteken op de plek waar restanten van het vliegtuig terug werden gevonden. Beeld anp
Een gedenkteken op de plek waar restanten van het vliegtuig terug werden gevonden.Beeld anp

"We zijn ons op pijnlijke wijze bewust van de duistere ironie dat de Russische leiders die zich zullen opstellen alsof ze de wereld met open armen ontvangen, degenen zijn die het meest schuldig zijn aan het verwoesten van onze wereld,'' schrijven tien nabestaanden in een ingezonden brief die de Russische krant Novaya Gazeta heeft gepubliceerd.

Volgens de opstellers van de brief is de Russische regering "er consequent op uit geweest de waarheid te verhullen en hun verantwoordelijkheid te ontduiken sinds die vreselijke dag in juli 2014''. Russische media werken daar volgens de groep nabestaanden volop aan mee door tegenstrijdige verhalen te publiceren over de crash en zo verwarring te stichten.

Fouten erkennen
De briefschrijvers roepen Rusland op mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig, fouten te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen. Tegelijkertijd wensen ze het Russische volk een goed WK toe.

Het toernooi in Rusland begint op 14 juni. "We nemen de Russische bevolking niet kwalijk wat er is gebeurd. Wij zijn niet tegen jullie,'' aldus de tien. "We houden de Russische staat en zijn leiders eindverantwoordelijk voor de dood van onze familieleden.''

Haat is een verleidelijke emotie, schrijven de opstellers van het stuk. Maar daaraan toegeven "zou ons verteren en uiteindelijk het menselijk leven op deze planeet vernietigen''.

Onderzoek
De nabestaanden spreken verder hun vertrouwen uit in het internationale team dat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van MH17. Dat team brengt donderdagochtend overigens tussentijdse resultaten naar buiten.

De NOS zendt de persconferentie live uit om 10.55 uur op NPO 1.

Drie van de ondertekenaars zijn nabestaanden van Nederlandse slachtoffers Bryce Fredriksz (23), Daisy Oehlers (20) en Elsemiek de Borst (17).

Lees ook: Een ode aan de Amsterdammers die stierven bij ramp MH17

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden