Update

Nabestaanden mengen zich in proces-Demjanjuk

Amerikaanse veiligheidsagenten halen Demjanjuk (89) uit zijn woning in Ohio om hem op een vliegtuig naar Duitsland te zetten. De uitlevering werd op het allerlaatste moment echter uitgesteld. Foto GPD Beeld
Amerikaanse veiligheidsagenten halen Demjanjuk (89) uit zijn woning in Ohio om hem op een vliegtuig naar Duitsland te zetten. De uitlevering werd op het allerlaatste moment echter uitgesteld. Foto GPD

AMSTERDAM - Negen Nederlandse nabestaanden van joden die omkwamen in concentratiekamp Sobibor zijn van plan op te treden naast de Duitse aanklager in het proces tegen John Demjanjuk. Zij praten daarover met Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust- en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij bevestigde vrijdag een bericht hierover in het AD.

In het Duitse strafrecht kunnen familieleden van slachtoffers van geweld met de openbare aanklager samenwerken. Zij kunnen dossiers inzien, getuigen horen en soms zelfs een betoog houden, aldus Houwink ten Cate. In 1983 hield de Nederlandse Jules Schelvis, overlevende van Sobibor en oprichter van de Stichting Sobibor, een pleidooi in het proces tegen een kampbeul.

De Duitse justitie beschuldigt de 89-jarige Demjanjuk ervan dat hij als bewaker medeplichtig was aan de moord op meer dan 29.000 Joden in Sobibor (Polen). De hoogbejaarde woont in Amerika. Duitsland wil dat hij wordt uitgeleverd, maar een Amerikaans hof van beroep stak daar dinsdag in ieder geval voorlopig een stokje voor.

De negen nabestaanden (74 tot 87 jaar) zijn broers, zussen of kinderen van slachtoffers. Houwink ten Cate zegt dat zij zich moreel verplicht voelen om in het proces op te treden. Bovendien willen ze dat in de rechtszaal wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd in Sobibor.

Volgens de hoogleraar heeft het optreden van de negen ook een ander doel. Als er geen nabestaanden bij het proces zijn, zouden de advocaten van Demjanjuk de noodzaak van zijn vervolging in twijfel kunnen trekken.

Het initiatief voor de actie kwam van de Stichting Sobibor. Die schreef dertien nabestaanden een brief met de vraag of zij in het proces willen optreden. Negen van hen gaven aan dat te willen doen. Een team van deskundigen van de UvA gaat hen begeleiden. Onder hen zijn Houwink ten Cate zelf en socioloog Abram de Swaan. Ook een Duitse hoogleraar strafrecht is erbij. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden