Nabestaanden genocide: Mladic is 'monster' en 'slager'

Nabestaanden van de genocide in Srebrenica reageerden vandaag woedend op het afsluitende betoog van oud-generaal Ratko Mladic voor het Joegoslavië-Tribunaal. Vanaf de publieke tribune werd de verdachte van genocide en oorlogsmisdaden onder meer uitgemaakt voor 'slager' en 'monster'.

Redactie/Elise Kuit

Mladic hoorde deze woorden niet, aangezien er een glazen wand is geplaatst tussen de publieke tribune en de rechtszaal. De voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs richtte zich aan het eind van de eerste voorbereidende zitting op zelfverzekerde wijze tot de internationale pers, die ook aanwezig was op de publieke tribune. Mladic zei dat hij slechts 'zijn land en volk heeft verdedigd'. Ook zei hij niet bang te zijn voor om het even welke instantie, land of etnische gemeenschap.

Langdurig proces

De nabestaanden van de genocide in Srebrenica verwachten een zeer langdurig proces. Mladic zal er volgens hen alles aan doen om de procedures zo veel mogelijk te vertragen en onder meer gebruikmaken van zijn vermeende zwakke gezondheid.

Dat zegt Axel Hagedorn, de Nederlandse advocaat van de 6000 vrouwen die bekendstaan als de Moeders van Srebrenica. Hagedorn: 'Het was te verwachten dat hij voor deze strategie zou kiezen. Hij presenteert zichzelf als een oorlogsheld en begint direct met een uitvoerig verhaal over zijn vermeende zwakke gezondheid. Je kon zien dat hij zeer krachtig oogt, hij is in elk geval mentaal fit en probeert er een politiek proces van te maken.'

Onbegrijpelijk

Hagedorn zei dat zijn cliënten niets begrijpen van de keuze voor Alphons Orie als voorzittend rechter tijdens de voorbereidende zittingen van het Mladic-proces. 'Het is een Nederlander en gezien de rol die Nederland heeft gespeeld in het Srebrenicadrama, is de keuze voor hem een ongelukkige', aldus Hagedorn. 'Het betekent een smet op het begin van het proces. Hopelijk wordt Orie later vervangen door een van de vele internationale rechters waarover het tribunaal beschikt. Die mogelijkheid bestaat.'

Op de publieke tribune zaten niet alleen nabestaanden, juristen en verslaggevers, maar ook enkele kennelijke aanhangers van Mladic. Tijdens de zitting communiceerde Mladic met deze personen. Hij lachte breeduit naar hen en maakte vriendschappelijke gebaren.

Enkele afgevaardigden van de Moeders van Srebrenica, een belangenorganisatie van nabestaanden van de genocide in die gemeente in het oosten van Bosnië-Herzegovina, raakten tijdens een korte onderbreking van de voorgeleiding betrokken bij een scheldpartij waarbij de supporters van Mladic zich evenmin onbetuigd lieten. Later werd het weer rustiger, mede door verbaal ingrijpen door het bewakingspersoneel. De sfeer op de publieke tribune bleef echter gespannen tijdens de ruim anderhalf uur durende zitting.

Gesloten zitting
De voorzitter van het tribunaal had eerder op de dag al besloten de zitting deels achter gesloten deuren te houden. Zo werd Mladic in staat gesteld in alle rust zijn gezondheidstoestand uit de doeken te doen. Mladic had eerder aangevoerd dat hij ernstig ziek is. Mede daarom zei hij meer tijd nodig te hebben om de aanklachten te bestuderen. Volgens Mladic' advocaat in Servië, Milos Saljic, lijdt de ex-generaal aan lymfklierkanker. De voorzitter heeft Mladic tot 4 juli gegeven om zich voor te bereiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden