Nabestaanden flatbrand Diemen doen aangifte tegen gemeente en brandweer

De nabestaanden van David Swart (27), die vorige maand omkwam tijdens de flatbrand in Diemen, willen aangifte doen tegen de brandweer en de gemeente.

Josien Wolthuizen
In de flat aan de Rode Kruislaan in Diemen woedde in de nacht van 18 op 19 juli een felle brand Beeld anp
In de flat aan de Rode Kruislaan in Diemen woedde in de nacht van 18 op 19 juli een felle brandBeeld anp

De politie arresteerde al een 24-jarige Amsterdammer in verband met brandstichting, maar de ouders van Swart willen dat ook strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de rol van de brandweer en de gemeente.

Die hebben volgens brandexpert Fred Vos, die de ouders bijstaat en eigen onderzoek heeft gedaan naar de brand, grote fouten gemaakt, onder meer met de evacuatie. Daardoor bleven Swart en zijn vriendin, die zwaargewond raakte, achterin de flat. Ze werden uren later pas bij toeval gevonden door politieagenten. Voor Swart kwam hulp te laat: hij stierf ter plekke.

Ontmoedigd
Esther Schoen, Swarts moeder, wilde eerder al aangifte doen, maar daarin werd ze voor haar gevoel ontmoedigd door de familierechercheur en het Openbaar Ministerie. "De familierechercheur zei dat aangifte doen niet nodig was omdat er al iemand is opgepakt. Later werd ik door de officier van justitie opgebeld die dat nog eens benadrukte. Ik voel me daardoor geremd om aangifte te doen. Hoe weet ik nu dat ze ook gaan kijken naar de rol van de brandweer? Ik vind het heel vreemd en het voelt als intimidatie," zegt Schoen.

Schoen is vastbesloten om alsnog aangifte te doen. "Allereerst wil ik dat de onderste steen boven komt, maar ik wil ook dat hiervan wordt geleerd. Dit mag niet voor niks zijn gebeurd."

Klacht
Het OM laat in een reactie weten dat er inderdaad contact is geweest tussen de officier van justitie en de nabestaanden van Swart, maar ontkent dat die de familie heeft afgeraden aangifte te doen. "Wij hebben begrepen dat een agent heeft gezegd dat aangifte doen tegen de brandweer niet kan. Dat er alleen een klacht ingediend kan worden. Dat is onjuist. Er kan wel aangifte worden gedaan. Het is alleen niet nodig om aangifte te doen tegen de verdachte, want tegen hem loopt al een strafrechtelijk onderzoek."

De locoburgemeester van Diemen, Lex Scholten, kondigde enkele uren na de brand al 'onafhankelijk onderzoek' aan naar de rol van de brandweer. Dat wordt gedaan door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), een partnerorganisatie van de brandweer, en loopt nog. Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is.

Wat gebeurde er tijdens en na de fatale brand in Diemen? Lees hier een uitgebreide reconstructie.

David Swart Beeld -
David SwartBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden