Nabestaanden bijeen om verdwenen duikboot O13

Ruim 200 nabestaanden komen woensdag samen om de bemanning van de vermiste Nederlandse onderzeeboot O13 te herdenken. Dat liet het ministerie van Defensie maandag weten. De onderzeeër wordt sinds de Tweede Wereldoorlog vermist en is de laatste onderzeeboot die nooit is teruggevonden.

Hr. Ms. O 13. Beeld Wikipedia
Hr. Ms. O 13.Beeld Wikipedia

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor de marine zeven onderzeeboten. De Hr.Ms. O13 vertrok op 12 juni 1940 uit de haven van het Schotse Dundee zonder ooit terug te keren. Wat er is gebeurd met de onderzeeboot en alle 34 opvarenden, is nooit duidelijk geworden.

'Het hoofdstuk is zeker niet gesloten. Al jaren zetten de Koninklijke Marine en het Comité Nabestaanden Onderzeeboten zich in om de vermiste onderzeeboot en haar bemanning terug te vinden", aldus Defensie.

Vanaf de Zr. Ms. Zeven Provinciën wordt een krans gelegd en in de haven een onderzeeboot te water gelaten. Bij de herdenking zullen ook oud-minister-president, oud-minister van Defensie en voormalig onderzeebootcommandant Piet de Jong en Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, aanwezig zijn.

Mocht de O13 ooit worden gevonden, dan blijft de onderzeeër op de zeebodem liggen. 'Het zou de nabestaanden een stukje rust en voldoening geven', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden