Nabestaanden architect Gran Vista in de clinch met Ymere

'Verminking en aanranding', zo noemen de vrienden van de overleden architect Dik Tuijnman de renovatie van zijn gebouw Gran Vista aan het Waterlooplein. Toch is Ymere deze week begonnen met het aanpassen van de ingangen en trappen.

De scheiding tussen publieke en private ruimte in Gran Vista moest volgens architect Dik Tuijnman 'vloeibaar' zijn. Beeld Jesper Boot
De scheiding tussen publieke en private ruimte in Gran Vista moest volgens architect Dik Tuijnman 'vloeibaar' zijn.Beeld Jesper Boot

Dik Tuijnman ontwierp Gran Vista, het pand gelegen op de hoek van de Jodenbreestraat en Houtkopersdwarsstraat, in 1981. Een gebouw met veel open ingangen en trappen en juist dat zijn trekpleisters voor junks en zwervers, zeggen bewoners. Ze zouden er slapen en hun behoeften doen.

Leonne Bank (69) is dan ook blij dat Ymere het pand vanaf deze week opknapt. "Als ik mijn post pak, moet ik mij over de uitwerpselen heen buigen."

Buurman Année van Veldhoven (71) vergelijkt Gran Vista met de hel van Dante. "Tuijnman was een aardige man en een goede architect, maar al die spelonken en ingangen lokken junkengebroed."

De vele ingangen en trappen waar bewoners zich zo aan storen, zijn juist onderdeel van het monumentale karakter, zeggen vrienden van de architect. Zij komen in het geweer tegen wat zij zien als 'aanranding' van een gebouw dat de eerste tekenen van modern stadsherstel in de oude ­Jodenbuurt kenmerkt.

Vloeibaar
Marina Roosebeek deed in opdracht van Monumenten & Archeologie onderzoek naar na­oorlogs erfgoed. Eind vorig jaar wees ze Gran Vista aan als 'monumentwaardig'.

Roosebeek: "Door de combinatie van wonen, werken en winkelen en de brede toegankelijkheid lijkt het pand een stad op zich. Het gebouw is echt een van de toppers van zijn tijd."

Maar die iconische architectuur maakt het complex onveilig, meent woningcorporatie Ymere.

Woordvoerder Coen Springelkamp: "De scheiding tussen publieke en private ruimte moest volgens de architect 'vloeibaar' zijn. Maar dat brengt veel overlast met zich mee."

Daarom besloot Ymere in 2013 Gran Vista te ­renoveren. Het plan hiervoor besteedde de ­woningcorporatie uit aan andere architecten. Tuijnman kwam met voorstellen die volgens hem beter zouden passen bij zijn stijl.

Uiteindelijk moesten er advocaten aan te pas komen voor Ymere en Tuijnman overeenstemming bereikten. De architect overleed in 2016. Zijn nabestaanden vechten het renovatieplan nu aan.

Strijkijzer
Familielid en architect Jianho Kwa hoorde pas op Tuijnmans begrafenis van de verbouwingsplannen voor Gran Vista. Hij begrijpt dat het gebouw toe is aan een opknapbeurt, maar had graag gezien dat Ymere meer respect zou tonen voor het oorspronkelijke ontwerp.

"Het is verminking. Ze gaan met een strijkijzer over alles heen wat uitsteekt." Met een groep oude vrienden van Tuijnman drong Kwa aan op een overleg met Ymere. Maar de woningcorporatie houdt vast aan het oorspronkelijke renovatieplan.

Nu de eerste bouwvakkers zich hebben gemeld, komt een eventuele beschermde monumentenstatus voor Gran Vista te laat. Liefhebbers van Tuijnmans erfgoed hopen dat Ymere zich alsnog bedenkt. Roosebeek: "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden