Nabestaanden 'Ali Motamed' bang na opleggen sancties Iran

De nabestaanden van de in 2015 geliquideerde Iraanse Nederlander Mohammad Reza Kolahi Samadi (56) zijn 'zeer aangeslagen' dat de regering dinsdag naar buiten bracht dat Iran achter de moord zat. De familie heeft zich niet op dat bericht kunnen voorbereiden.

Paul Vugts
Mohammad Reza Kolahi Samadi als student Beeld .
Mohammad Reza Kolahi Samadi als studentBeeld .

De 56-jarige Iraanse Nederlander was niet de elektriciën 'Ali Motamed' voor wie hij doorging, maar de in Iran ter dood veroordeelde aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi.

"Ik vind het echt schandalig dat de overheid met veel tamtam sancties afkondigt zonder de nabestaanden maar de gelegenheid te bieden zichzelf in veiligheid te brengen," zegt advocaat Richard Korver van de weduwe, zoon en andere familieleden van het slachtoffer. "De familieleden zijn aan het eind van hun latijn."

Sancties
Ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) schreven dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de EU aan Iran mede op Nederlands aandringen sancties oplegt omdat het Iraanse regime volgens veiligheidsdiensten de hand had in liquidaties van staatsvijanden in onder meer Almere (2015) en Den Haag.

In Den Haag is in november 2017 de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) vermoord. Zo is 'de Nederlandse soevereiniteit op flagrante wijze geschonden', wat 'onaanvaardbaar' is, schrijft de regering.

De nabestaanden waren pas vlak tevoren in kennis gesteld van het voornemen van de ministers een persbericht uit te brengen over de sancties.

Schuilnaam
Mohammad Reza Kolahi Samadi was in Nederland onder een schuilnaam een nieuw leven begonnen. Hij wordt beschouwd als hoofdverantwoordelijke voor de bomaanslag op 28 juni 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran, tijdens een top van partijleiders.

Bij die 'grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran' vielen 73 doden, onder wie opperrechter ayatollah Mohammad Behesthi, de tweede man achter ayatollah Ruhollah Khomeini toentertijd, en vier ministers. De aanslag wordt jaarlijks nog altijd groots herdacht.

Politieke bzigheden
De in Den Haag vermoorde Ahmad Mola Nissi (52) leidde vanuit Nederland de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz - die wil dat de provincie Khuzistan onafhankelijk wordt van Iran.

Ook voor die liquidatie lijkt geen ander motief denkbaar dan een motief vanwege zijn Iraanse politieke bezigheden.

Lees ook: Er waren al jaren aanwijzingen over hand van Iran in liquidaties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden