Naastenliefde op de Wallen
Lyke Florentinus-Boiten (Amsterdam, 1964) is het gezicht van Oudezijds 100, waar hulpbehoevenden al bijna zeventig jaar onderdak, medische hulp en een kopje koffie krijgen.
Naastenliefde is: de deurbel gaat en je doet open. Ook als het een verslaafde is, een dakloze, een mishandelde, een eenzame, een verwarde. Juist dan. Midden op de Wallen wonen de broeders en zusters van de christelijke geloofsgemeenschap Oudezijds 100. Er is een dagelijkse inloop met koffie en warmte voor daklozen en verslaafden; onverzekerden en mensen zonder documenten kunnen medische hulp krijgen bij Kruispunt.
Lyke Florentinus-Boiten is geboren in Oudezijds 100, haar ouders waren de oprichters. 'We zijn hier, wij blijven hier. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Wie aan onze deur klopt, proberen wij te helpen.' Dat kunnen verslaafden zijn, mishandelde vrouwen, tienermoeders, illegalen, mensen met psychische problemen en alle combinaties daarvan. De hulpverleners van Oudezijds 100 zijn christen, maar zoals dat in de volksmond zo fraai heet: daar merk je bijna niks van. Florentinus-Boiten: 'Het zou een nachtmerrie voor mij zijn als je aan mijn uiterlijk meteen zou zien dat ik gelovig ben. We zullen nooit proberen mensen te bekeren, maar zonder woorden hoop ik wel dat mensen aan mij zien dat er een God is die troost.'
Het begon allemaal in 1955, toen de ouders van Lyke, de predikanten Rolf Boiten en zijn vrouw Georgine Boiten-du Rieu, zich vestigden in een vervallen pand op de Wallen. Een herder leeft tussen zijn kudde tenslotte. Dat ene pandje werd in de loop der jaren een cluster van vier panden tussen de Oudezijds Voorburgwal en Achterburgwal en nog vijf panden in de buurt. In die panden zijn 27 wooneenheden voor mensen die hulp nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. De vaste bewoners zijn vier echtparen en hun kinderen, onder wie Florentinus-Boiten en haar gezin. Driemaal daags eet de gemeenschap samen.
Florentinus-Boiten: 'Niets bindt meer dan eten. Het is goed voor de band onderling en het is ook goed voor mensen die hun dag-en-nachtritme kwijt zijn.' Dagelijks komen ze samen in de Allemanskapel, die openstaat voor iedereen die op zoek is naar een moment van bezinning. Tijdens de dagelijkse inloop in de woonkamer van Oudezijds 100 kunnen zwervers en daklozen even zitten, maar niet langer dan een kwartiertje.
Florentinus-Boiten: 'Voldoende om vertrouwen op te bouwen zodat ze met een hulpvraag durven komen. De koffie is niet voor de koffie. We willen hen verder helpen.' En dan biedt Oudezijds 100 nog medische hulp voor onverzekerden. Zo'n zestig vrijwilligers helpen mee, veelal gepensioneerde medici. In Kruispost kunnen mensen terecht bij artsen, fysiotherapeuten, tandartsen en er is zelfs een chirurg voor kleine chirurgische ingrepen. Ook is er een diabetesspreekuur en een psychologenpraktijk voor mensen in geestelijke nood.
Florentinus-Boiten is één van die psychologen. Ook is zij verantwoordelijk voor de fondsenwerving - Oudezijds 100 draait bijna volledig op giften. Daarnaast heeft ze ook een baan buiten de deur, als psycholoog en psychotherapeut in opleiding. 'Eigenlijk is het meer dan ik menselijkerwijs kan geven. Door mijn geloof en het samen delen met anderen ben ik in staat dit allemaal te doen. Daardoor zijn we bij machte onszelf af en toe weg te cijferen en dienstbaar te zijn.' Wat de broeders en zusters van Oudezijds 100 en al die tientallen vrijwilligers geven, is naastenliefde in zijn meest pure vorm. God bestaat. Hij woont op de Oudezijds Achterburgwal 100, pal naast Casa Rosso.
undefined