Naaste van slachtoffer krijgt geld voor leed

Nabestaanden en naasten van slachtoffers van ongevallen, geweldsmisdrijven of fouten van anderen krijgen recht op een vergoeding voor hun 'emotionele' schade. Het gaat om slachtoffers die ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden.

Ard van der Steur Beeld ANP
Ard van der SteurBeeld ANP

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil hiermee de naaste kring rond slachtoffers erkenning en genoegdoening geven. Het kan hun leed niet wegnemen maar wel helpen bij de verwerking van de gebeurtenissen, is de gedachte.

De bedragen die kunnen worden uitgekeerd, liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro. Degene die aansprakelijk is gesteld voor de fout, het misdrijf of het ongeval moet betalen. De minister heeft het wetsvoorstel voor een vergoeding voor affectieschade vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Schadefonds
Dit voorstel betekent dat de Wet Schadefonds Geweldsmisdrijven moet worden aangepast. Het bij de wet behorende schadefonds keert nu al een vergoeding uit aan nabestaanden van geweldsmisdrijven, maar nog niet aan nabestaanden van ongelukken of andere 'fouten van derden'.

Nabestaanden krijgen bij goedkeuring van hun aanvraag nu nog een vast all-in bedrag van € 5.000 voor hun leed en eventuele financiële schade. Daarnaast kunnen ze nog een aantal andere uitkeringen ontvangen, bijvoorbeeld voor de uitvaartkosten.

In Amsterdam deden vorig jaar 488 mensen een aanvraag bij dat fonds, waarvan er 294 toegekend worden. Dat is relatief gezien veel, wat vooral toe te schrijven valt aan het relatief hoge aantal slachtoffers van geweldsmisdrijven in de stad. In totaal ontvingen Amsterdammers in 2014 bijna 950.000 euro uit het overheidsfonds, zo blijkt uit cijfers van LocalFocus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden