Plus

'Naast woningen moeten er ook nieuwe kantoren komen'

Amsterdam moet in zijn woningplannen ook direct plannen voor nieuwbouw van kantoren opnemen. Anders loopt de stad hopeloos vast.

'Hoe groot de behoefte is aan nieuwe kantoorgebouwen is te zien aan de Zuidas' Beeld anp

Zo'n negentig Champions League-voetbalvelden; dat staat er momenteel nog aan vierkante meters kantoorvloer leeg in Amsterdam.

Maar als de verhuur van kantoorruimte, die vorig jaar vanwege de aantrekkende economie naar een record steeg, en de ombouw van oude kantoorgebouwen tot studentenwoning, appartement of hotel in hetzelfde tempo doorzetten, wordt het dringen voor het doel.

Niet uitbreiden
"In dit tempo is er voor het einde van het jaar geen kantoorruimte van betekenis meer beschikbaar," zegt Rudolf de Boer van de Amsterdamse vastgoedadviseur CBRE.

"Dan ligt de leegstand in Amsterdam rond de 6 procent, waardoor de hele markt vast komt te zitten; grote bedrijven kunnen niet uitbreiden of verhuizen, waardoor er geen ruimte ontstaat voor kleinere bedrijven om door te groeien."

Voor die laatste verdorde graspolletjes van de Amsterdamse kantorenmarkt zal de animo gering zijn, omdat het om de meest onaantrekkelijke verouderde gebouwen gaat die zelfs niet in trek zijn voor transformatie.

Bouwwoede
Nieuw gras wordt in Amsterdam nauwelijks ingezaaid. Om de kantorencrisis van 2008-2014 het hoofd te bieden, zette de gemeente vrijwel alle nieuwbouwplannen stil om ze, ondanks alle kantoorrecords van de afgelopen twee jaar, nog altijd niet vrij te geven.

Hoe groot de behoefte is aan nieuwe kantoorgebouwen is te zien aan de bouwkranen aan de Zuidas en de bouwwoede in de Houthavens. De panden zitten er al ver voor hun oplevering vol.

"Alle grote nieuwbouwprojecten zijn ingevuld. Booking heeft aan het Oosterdokseiland het laatste nieuwbouwproject in de binnenstad binnengehaald, WPP trekt in Rivierstaete, dat nu wordt gerenoveerd. In het Arenagebied zijn geen locaties meer te vinden van tien- tot vijftienduizend vierkante meter. Op de Zuidas en Sloterdijk is dat een kwestie van tijd."

Omgekeerde forensenstroom
"Amsterdam legt bij de ontwikkeling van de stad de focus nu op wonen. Dat is terecht, maar die focus is wel eenzijdig. De bewoners van al die nieuwe woningen moeten straks wel ergens werken. Anders ontstaat een soort omgekeerde forensenstroom: mensen die in Amsterdam wonen maar moeten reizen om buiten de stad te werken omdat hun bedrijf hier geen ruimte vindt."

De Boer pleit ervoor om in balans met die woningplannen ook kantorenplannen te ontwikkelen.

"Daarmee ontstaan dan direct afwisselende gebieden waarin wonen en werken wordt gemengd. In veel bestaande kantoorgebieden, vooral bij ov-knooppunten als Sloterdijk en Zuidoost, kun je nog heel goed verdichten door de hoogte in te gaan. Dat geldt in later stadium ook voor Amsterdam-Noord en een deel van het havengebied."

Droogkoken
Haast is volgens hem geboden. "Zelfs als het gemeentebeleid vandaag verandert, duurt het nog een tijd voor alles op gang komt. Tussen nu en 2020 komen er hoe dan ook geen kantoren bij.

"Die ontwikkeling kan gepast en gecontroleerd plaatsvinden. Maar geef de markt de ruimte om zijn werk te doen. Vasthouden aan terughoudendheid zal de problemen alleen maar versnellen en ervoor zorgen dat na de woningmarkt ook de kantorenmarkt droogkookt."

Koek op voor starters

Omdat door het tekort aan kantoorruimte bestaande bedrijven noodgedwongen blijven zitten, ontstaat er geen ruimte meer waar starters of doorgroeiers zich relatief goedkoop kunnen vestigen. Die groep werd door de oplevende kantorenmarkt de afgelopen jaren al naar de stadsrand verdreven.

Maar ook daar is de koek op. "Riekerpolder in Nieuw-West was altijd al het moeilijkste kantorengebied van de stad. B.Amsterdam, dat creatieven onderdak biedt, heeft er net zijn derde kantoorgebouw betrokken. Meer is er niet. Als zelfs in Riekerpolder niets meer mogelijk is, dan is er echt iets aan de hand."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden