Naar Schiphol nu ook met de Smarts van Car2Go

Naar Schiphol kun je met je eigen ­auto, de taxi of het openbaar vervoer. Sinds donderdag kun je ook met je deelauto naar de luchthaven.

Marc Kruyswijk
Presentatie Car2Go op de Dam in 2011 Beeld Marc Driessen
Presentatie Car2Go op de Dam in 2011Beeld Marc Driessen

Veel koffers krijg je niet weggestouwd in een Smart. Wat op zich geen probleem is, want de meeste Smart­rijders gebruiken het miniformaat autootje voor korte ritjes. Voor de gemid­delde Schipholganger geldt dat er over het algemeen wel veel wordt meegesleept. Conclusie: aan een Smart lijk je niet veel te hebben als vervoermiddel van en naar de luchthaven.

Daar denken ze toch anders over bij Car2Go. Het deelconcept was alleen beschikbaar in de stad. Je kon er wel mee naar de luchthaven rijden, maar je mocht hem er niet achterlaten, waardoor de elektrische auto's afvielen als vervoermiddel.

Zestien plekken
We beginnen bescheiden, zegt Olivier Reppert, algemeen directeur van het internationale bedrijf. "In Amsterdam hebben we al voet aan de grond, maar er is vraag naar vervoer tussen de stad en de luchthaven, daar spelen we op in. Dit is extra, voor mensen die in een eigen auto willen."

Ook Schiphol is blij met de komst van het deelautoconcept, zegt Dieme Ketel, verantwoordelijk voor parkeren op de luchthaven. "Het grote deel van de reizigers reist met het openbaar vervoer: ongeveer 40 procent van de vertrekkende mensen maakt daarvan gebruik. We hebben zestien plekken beschikbaar gesteld aan Car2Go."

Zet dat wel zoden aan de dijk? "Wij willen dat mensen de keuze hebben, voorlopig is dit aanvullend."

Trein en tram
Een kleine test leert dat een rit met Car2Go tussen de luchthaven en het centrum aanmerkelijk korter is dan met het openbaar vervoer. In net iets meer dan een kwartier wordt de bestemming nabij de Czaar Peterstraat bereikt. Met de trein en de tram kost dezelfde reis meer dan een half uur.

Wie er precies gebruik gaan maken van de deelauto's, is iets waar betrokkenen niet concreet over zijn. Robert Bosman van Car2Go Amsterdam: "Iedereen die daar behoefte aan heeft."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden