Plus

Naar EK 2020: een beetje afkijken maar eigen aanpak houden

Op het WK voetbal dat vanavond begint ontbreekt Oranje, net zoals dat op het EK 2016 het geval was. Hoe zorgen we ervoor dat het Nederlands elftal zich voor het volgende grote toernooi wél kwalificeert?

De droomgoal van Van Persie tegen Spanje, 2014, het laatste grote toernooi waar Oranje meedeed Beeld Pim Ras
De droomgoal van Van Persie tegen Spanje, 2014, het laatste grote toernooi waar Oranje meedeedBeeld Pim Ras

Over die vraag werd gisteravond bijna twee uur lang gediscussieerd in De Balie, maar een kant-en-klaar antwoord kwam er niet. Dat is dan ook onmogelijk, want de oplossing is niet eenduidig. Maar als we de 'Hollandse School' willen redden, moeten we dicht bij onze natuur blijven," zei Peter Bosz, de laatste trainer die met een Nederlandse club (Ajax) een Europese finale haalde.

Hij deed dat met een jong team, dat speelde volgens zijn visie en spelprincipes: aanvallend, vermakelijk. "Je eigen kop volgen," noemt Bosz het. Dat die kop er dan soms ook afgaat (zoals bij Borussia Dortmund), het zij zo. Maar met je eigen visie kom je altijd verder dan met de visie van een ander.

Na-apen is zinloos, daarover zijn alle sprekers in De Balie het eens. Toch kunnen we volgens oud-Ajacied Hedwiges Maduro in detail een hoop opsteken van andere voetballanden.

"Bij Valencia en Sevilla waar ik heb gespeeld, werd er wedstrijdgericht getraind. In Nederland is het meer opleidingsgericht, vormend. Voetballers in de eredivisie zijn over het algemeen ook een stuk jonger. In Spanje is het bewustzijn van de spelers groter - zij begrijpen het nut en de noodzaak van trainingen beter."

Wil om te leren
Dat verschil wordt overigens niet alleen door leeftijd bepaald, maar ook door (voetbal)cultuur. De Limburger Marcel Lucassen werkte zeven jaar als coach en opleider voor de Duitse voetbalbond. Het land heeft sinds 2000 een omslag gemaakt naar een ander soort voetbal, modern, aantrekkelijk én succesvol. Lucassen: "Duitsers zijn bescheiden, en volgzaam. Zij hebben de wil om te leren. Maar dat is hun volksaard en die kun je niet kopiëren."

Peter Bosz. Oud-trainer Ajax, sinds zijn ontslag bij Borussia Dortmund nog zonder club Beeld ANP
Peter Bosz. Oud-trainer Ajax, sinds zijn ontslag bij Borussia Dortmund nog zonder clubBeeld ANP

Bosz: "We moeten in Nederland een beetje af van de 'ja maar'-cultuur. Niet altijd een weerwoord hebben. Maar het is ook goed dat voetballers willen weten waarom ze iets moeten doen. Dat hoort weer bij onze volksaard en dat heeft ons ook veel opgeleverd: tactisch sterke spelers die zelf beslissingen kunnen nemen."

"Vergelijk dat met Israël waar ik heb getraind. Op een dag nodigde ik aanvoerder Eran Zahavi van Maccabi bij mij thuis uit voor een kop koffie. Ik zei: hoe krijg ik de ploeg aan de praat? Hij antwoordde: alle spelers hebben drie jaar in het leger gezeten. Daar horen wij 'links' of 'rechts' en als je niet luistert, ben je dood. Je moet ons zeggen wat we moeten doen in het veld. Stuur ons een kant op."

Het Nederlandse voetbal moet volgens Bosz zoeken naar verbeteringen zonder zijn identiteit te verliezen. "Dat het beter moet, is duidelijk. Maar die schreeuw om verandering begrijp ik niet goed. We kunnen beter achterom kijken en ons zelf afvragen: wat hebben we in het verleden goed gedaan wat we nu niet meer doen? Ik lees en hoor nu mensen roepen dat we langer en harder moeten trainen. Onzin. De intensiteit en de kwaliteit van de trainingen moet omhoog, niet de duur."

Misschien moet de meeste progressie wel aan de basis worden geboekt, bij de jeugd. Bastiaan Riemersma, hoofd opleidingen van Willem II, durft zijn nek uit te steken. Elf jaar werkte hij in de jeugd van PSV, maar het rendement was laag. "Ik zag veel spelertjes komen en ook veel spelertjes weer gaan."

Langzame groeiers
Bij Willem II heeft hij gebroken met de 'wedloop' die het jeugdvoetbal in zijn greep heeft en waarin clubs elkaar de loef proberen af te steken om talentjes van 8 jaar te paaien en binnen te halen.

Riemersma: "We halen alleen nog spelers uit de eigen regio, het fysieke aspect is niet bepalend bij de scouting, en we leiden breed op: tot een bepaalde leeftijd zeggen wij niet wie het wel en niet gaat halen. Ook langzaam groeiende bomen kunnen de hoogste worden."

Een voetballertje van 8 jaar uit Helmond hoort volgens Riemersma bij Helmond Sport te spelen en een voetballertje uit Breda bij NAC. Willem Weijs, jeugdtrainer bij NAC en voorheen ook werkzaam bij PSV en Ajax, onderschrijft die stelling van Riemersma. Hij mist saamhorigheid onder de clubs: "Een idee over hoe je jonge voetballers wilt opleiden, en hoe je daarin gezamenlijk kunt optrekken, die verantwoordelijkheid mis ik wel een beetje bij ons allemaal."

Hedwiges Maduro. Middenvelder, debuteerde bij Ajax en speelt na diverse clubs nu bij Omonia, Cyprus Beeld ANP
Hedwiges Maduro. Middenvelder, debuteerde bij Ajax en speelt na diverse clubs nu bij Omonia, CyprusBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden