Naar de stembus voor gratis massage

Een gratis massage in de sauna, een extra koekje bij de koffie in het café of voorrang in de rij voor het museum. De Amsterdamse stempas wordt een bonuskaart bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

Beeld anp

Er zijn ruim 600.000 stemgerechtigden in de stad. Vier jaar geleden was de opkomst 51,4 procent. Om dat op te krikken wordt de komende weken alles uit de kast gehaald. Alle Amsterdammers die voor het eerst mogen stemmen, krijgen een brief van de burgemeester. In de week voor de verkiezingen rijdt een omroepwagen door de stad die de stembusgang ouderwets komt aankondigen.

Helemaal van deze tijd is de stemwijzer voor smartphone en tablet, waarop meteen ook alle 560 stembureaus in de stad zijn aangegeven. Daaronder is een aantal bijzondere plekken, zoals het aquarium van Artis, het Rijksmuseum en de Amsterdam Arena. Gebruikers van de app krijgen op verkiezingsdag een herinneringsbericht toegezonden.

De stedelijke campagne richt zich op alle Amsterdammers, na een verhitte discussie in de gemeenteraad over de wenselijkheid van maatregelen om de opkomst te bevorderen van speciale doelgroepen, zoals migranten en jongeren. Een meerderheid van de raad vreesde dat dit in het voordeel van de PvdA zou werken. De verwachting is dat de stadsdelen in afzonderlijke, kleinere campagnes wel maatregelen zullen nemen om deze groepen te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden