Plus

'Naamswijziging Arena had sneller gemoeten'

Twee jaar na het overlijden van Johan Cruijff is hij er: de Johan Cruijff Arena. Het stadion, de gemeente Amsterdam en Ajax zijn er eindelijk uit. Wethouder Eric van der Burg: "Dit had sneller gemoeten."

Wethouder Van der Burg Beeld anp

Waarom heeft het zo lang geduurd?
"Omdat we in de onderhandelingen met drie onderwerpen tegelijk bezig waren. Met de naamswijziging en de financiële gevolgen die daarbij horen, met de wijziging van de aandelenstructuur en met de wijziging van de zeggenschap in het stadion. Die zaken waren met elkaar verbonden, maar de standpunten lagen te ver uit elkaar. Alleen over de naamswijziging zelf waren alle partijen het roerend eens. Daar zat heel Nederland ook op te wachten. Ik ben blij dat het nu zover is, maar het had sneller gemoeten."

Zijn er kosten verbonden aan deze naamswijziging?
"Ja, maar het is geen groot bedrag. Het gaat om kosten als het ontwerpen van een nieuw logo, het ophangen van dat logo op de stadiongevel en het aanpassen van het briefpapier. De naamswijziging zelf kost niets en niemand verdient er geld mee. Het is een beslissing geweest van de Amsterdam Arena. In de volksmond heette het stadion al de Johan Cruijff Arena en vanaf het nieuwe seizoen is dat ook officieel zo."

Onder druk van Eberhad van der Laan is vorig jaar een intentieovereenkomst getekend waarbij buiten de naam ook de aandelenstructuur en de zeggenschap zouden worden gewijzigd. Was dat te ambitieus?
"Dat denk ik niet, maar we kwamen er gewoon niet uit. We zullen er in de toekomst over moeten doorspreken."

De drie partijen zijn al twee jaar tevergeefs in gesprek over de wijziging van de aandelenstructuur en de zeggenschap. Wat zegt dat over de haalbaarheid om het eens te worden?
"Het standpunt van de gemeente Amsterdam is helder. Wij willen af van ons belang van 48 procent in het stadion en Ajax is geïnteresseerd in dat belang, maar dan willen Ajax en wij wel dat je voor dat belang iets te zeggen krijgt in het stadion. In de huidige bestuursstructuur is die zeggenschap beperkt, ook als je belang groter is dan 50 procent. Want het belang is gegoten in certificaten van aandelen, niet in 'echte' aandelen. Al die certificaten zijn ondergebracht bij de Stichting Administratiekantoor Stadion Arena, waardoor daar de meeste zeggenschap berust."

Was de wijziging van die structuur de bottleneck in de onderhandelingen?
"Ja. Ajax en de gemeente wilden de bestaande structuur wijzigen en het stadion wilde die in stand houden. Nu de naamswijziging een feit is, volgt de rest hopelijk ook."

Wat betekent het voor u persoonlijk dat het stadion is vernoemd naar Cruijff?
"Ik ben van de generatie die Cruijff niet alleen kent als trainer of als voetballegende, maar ook als speler. Daarnaast heb ik verscheidene keren met Cruijff door de stad mogen lopen, en dan merk je hoe hij leefde onder de Amsterdammers. Daarom ben ik heel blij dat we het eerbetoon nu hebben afgerond met de naamswijziging van het stadion. Ik ga volgend seizoen met veel plezier naar de Johan Cruijff Arena."

Lees ook: Reactie van familie en betrokkenen op de naamswijziging

Dit logo verdwijnt bij de Arena Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden