'Naam van Anne Frank op Duitse trein is pijnlijk'

De Anne Frank Stichting ziet ernstige bezwaren tegen het plan om een Duitse trein te vernoemen naar Anne Frank. Daar is sprake van bij de Duitse Spoorwegen.

ANP
Anne Frank Beeld anp
Anne FrankBeeld anp

"De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen," aldus de stichting.

De Deutsche Bahn vroeg het publiek om namen voor nieuwe treinen en die van Anne werd meerdere keren genoemd. Ook in Duitsland zelf zou niet iedereen deze vernoeming even smaakvol vinden.

"We realiseren ons dat initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren," aldus de Anne Frank Stichting.

Geen actie
De Duitse spoorwegen beraden zich nog op de kwestie en denken later op de dag met een reactie te komen op de commotie.

Er wordt niet lichtvaardig met de kwestie omgesprongen, bezweert het bedrijf: "Als Deutsche Bahn zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden en gaan we sinds onze oprichting kritisch om met de geschiedenis van de organisaties die ons voorgingen."

De Duitse spoorwegen wijzen in dit verband op de vele manieren waarop ze bij het verleden stilstaan. Zo is in het spoorwegmuseum in Neurenberg een permanente tentoonstelling gewijd aan de rol van de 'Reichsbahn' gedurende het naziregime en is er een gedenkteken in Berlijn, waarbij ook regelmatig herdenkingen zijn.

De Anne Frank Stichting zal overigens geen actie ondernemen tegen de naamgeving. "Mochten de Duitse Spoorwegen ons om advies vragen, dan zullen we zeggen: doe het niet."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden