Naam Snowden op aanhoudingsverzoek klopte volgens Hongkong niet

De Amerikaanse autoriteiten hadden in de bijlagen bij hun verzoek om aanhouding van NSA-klokkenluider Edward Snowden diens tweede naam verschillend geschreven. Ook verzuimden zij zijn paspoortnummer te verstrekken. Dat heeft de minister van justitie van Hongkong, Rimsky Kuen, donderdag gezegd.

De vlag van de VS, China en Hongkong Beeld reuters
De vlag van de VS, China en HongkongBeeld reuters

Volgens Kuen vermeldden de immigratiedocumenten van Hongkong Joseph als tweede naam van Snowden, maar stond in sommige documenten van de Amerikaanse overheid de naam James en werd hij in andere slechts als Edward J. Snowden aangeduid. 'Deze drie namen zijn niet precies hetzelfde en daarom vroegen wij om opheldering,' zei Yuen.

Geen wettelijk basis
Ook het nummer van het paspoort van Snowden ontbrak. De autoriteiten in Hongkong vroegen hun Amerikaanse evenknieën vrijdagmiddag om nadere informatie, maar tot op het moment dat Snowden uit Hongkong vertrok bleef die uit. 'Er was in ons rechtsstelsel geen wettelijke basis voor het gevraagde voorlopige aanhoudingsbevel' en daarom kon Snowden niet worden belet Hongkong te verlaten, zei Kuen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bestrijdt dat duidelijkheid over de tweede naam van Snowden of diens paspoortnummer vereist waren. 'Foto's en video's van de voortvluchtige waren via legio nieuwskanalen verspreid. Dat Hongkong meer informatie over zijn identiteit vroeg, toont dat het alleen maar een voorwendsel zocht om niet op het verzoek om voorlopige aanhouding in te gaan,' zei een woordvoerster.

Transitzone
Snowden verbleef enkele weken in Hongkong nadat hij geheime Amerikaanse en Britse afluisterprogramma's had onthuld. De autoriteiten in Hongkong lieten hem zondag naar Moskou vertrekken, volgens hen omdat een Amerikaans verzoek om diens aanhouding niet aan de eisen voldeed. De Amerikaanse regering maakt zich daar boos over en ziet in het besluit de hand van Beijing. De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong is nu een semi-autonome regio met een eigen rechtsstelsel.

Snowden verblijft sinds zondag in het transitgedeelte van de luchthaven Sjeremetjovo bij Moskou. Hij zou asiel willen in Ecuador.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden