Na Zwarte Piet is Gouden Koets nu ook (weer) onderwerp in racismediscussie

Niet alleen Zwarte Piet, ook de Gouden Koets staat nu ter discussie als vermeend racistisch symbool van de Nederlandse cultuur. Morgenmiddag demonstreert actiegroep De Grauwe Koets op het Museumplein.

Josien Wolthuizen
Conservator Paul Rem bij de Gouden Koets in het museum bij Paleis het Loo. Beeld anp
Conservator Paul Rem bij de Gouden Koets in het museum bij Paleis het Loo.Beeld anp

Volgens de actiegroep staan op de koets panelen 'met racistische afbeeldingen waarop het koloniale verleden verheerlijkt wordt' (zie afbeelding rechts). De actiegroep vindt het 'schandalig' dat de koning rondrijdt in een koets 'waar koloniale propaganda wordt vertoond, alsof het de normaalse zaak van de wereld is'.

De actiegroep wil dat de koets in een museum komt te staan en niet langer wordt gebruikt om leden van de koninklijke familie in rond te rijden, zoals bijvoorbeeld weer zal gebeuren tijdens Prinsjesdag over een paar weken.

Racistisch of niet?
Overigens zijn geleerden het er niet over eens of de afbeeldingen op de koets daadwerkelijk racistisch zijn. 'Dat het een symbool van de slavernij zou zijn, is geen goed punt, want we hadden toen geen slaven. We streden juist voor de afschaffing van de slavernij', zegt oud-hoogleraar Piet Emmer, expert op het gebied van slavernij, in het AD.

Historicus Roelof Jan Minneboo heeft een iets genuanceerdere mening. 'De afbeelding is niet gemaakt met een racistische bedoeling, maar wel in een tijd dat racisme de norm was. We hadden er toen geen moeite mee om mensen uit te buiten voor ons gewin. Om die symbolen zonder commentaar onderdeel te laten zijn van het parlementaire jaar, is ongepast.'

De Gouden Koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina, bij haar inhuldiging in 1898. Sindsdien wordt de koets vooral gebruikt tijdens koninklijke huwelijken en de jaarlijkse Prinsjesdag.

Paleis Het Loo
Actiegroep De Grauwe Koets probeerde eerder te demonstreren in Paleis Het Loo, waar de Gouden Koets sinds eind augustus is te zien. Bij het koninklijke stallencomplex van Het Loo probeerden ze foto's te maken met protestteksten.

De actievoerders werden direct uit het complex gezet, volgens de directie omdat ze de orde zouden proberen te verstoren. Paleis Het Loo heeft demonstraties daarom verboden, meldde De Stentor.

Het is niet voor het eerst dat wordt geprotesteerd tegen afbeeldingen op de Gouden Koets. In 2011 waren het Kamerleden van de SP en GroenLinks die zich in een opiniestuk in nrc.next uitspraken tegen een 'foute' illustratie op de zijkant van de Gouden Koets. Het ging toen om de beeltenis met de naam 'Hulde der Koloniën' (zie onderste afbeelding rechts). De Rijksvoorlichtingsdienst liet toen weten de tekening niet van de koets te laten verwijderen.

De demonstratie op het Museumplein begint morgen om 14.00 uur.

null Beeld -
Beeld -
null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden