Na vuurwerk kans op 'killer fog'

AMSTERDAM - Door de laaghangende bewolking, de hoge vochtigheidsgraad van de lucht en het vrijwel windstille weer is er vanavond grote kans op smog, veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk.De dalende temperatuur versterkt het effect. Deze 'vuurwerkmist', die plaatselijk zeer dicht kan zijn, zal het verkeer parten spelen. De giftige lucht is ook slecht voor de luchtwegen. Men spreekt in zo'n geval zelfs van killer fog.

De smog ontstaat doordat in de vochtige en stabiele luchtlaag in de onderste honderd meter van de atmosfeer de roetdeeltjes van het vuurwerk zich ophopen. Vooral afkoelende lucht houdt dergelijke deeltjes vast. Bij weinig wind blijft de smog hangen.

In de jaarwisseling 1992/'93 waren door vuurwerksmog indirect zeven doden en honderden gewonden te betreuren. Vier mensen kwamen om bij een botsing in de Beneluxtunnel, waar auto's een ondoordringbare mist binnenreden.

De term killer fog komt uit Engeland, waar in 1952 in de zware Britse industrie de lucht had vervuild. De vochtigheid door condens na dalende temperaturen hield de giftige stoffen enkele etmalen lang vast. De dood van vierduizend mensen zou hieraan te wijten zijn geweest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden