Na vier jaar eindelijk huurder voor grootste leegstaande kantoorgebouw

Het grootste leegstaande kantoorgebouw van ons land wordt iets minder leeg. Automatiseerder Atos gaat eenvijfde deel huren van het voormalige KPMG-kantoor in Amstelveen.

Het voormalige KPMG-kantoor langs de A9 in Amstelveen, dat al vier jaar leeg staat. Atos gaat een klein deel huren. Beeld C. Barton van Flymen/Hollandse Hoogte
Het voormalige KPMG-kantoor langs de A9 in Amstelveen, dat al vier jaar leeg staat. Atos gaat een klein deel huren.Beeld C. Barton van Flymen/Hollandse Hoogte

De verhuizing maakt deel uit van een sanering bij Atos. Het bedrijf verlaat daarvoor zijn bijna tweemaal zo grote onderkomen in Papendorp, Utrecht.

In Amstelveen komt niet alleen het Benelux-hoofdkantoor van de Franse automatiseerder, maar ook het ontwikkelingslab en de 'showroom' waar ondernemingen kunnen zien wat het bedrijf voor hen betekent.

Ook de Amsterdamse kantorenmarkt wordt door de verhuizing getroffen. De werknemers van dochter Bull, nu gevestigd in Buitenveldert, verhuizen ook naar Amstelveen. Het Bullkantoor staat inmiddels te huur.

Monstrueus
De kantoorkolos langs snelweg A9 kwam in 2010 leeg te staan toen KPMG, dat het in 1999 speciaal voor zichzelf had laten bouwen, verkaste naar een nog veel monstrueuzere kantoorgigant even verderop.

De gemeente Amstelveen werd het mes op de keel gezet om aan daaraan mee te werken, onder dreiging dat KPMG anders naar een andere gemente zou vertrekken.

De operatie hing nauw samen met de financiële voordelen die de verhuizing opleverde voor de partners van KPMG, die meedelen in de ontwikkeling en successievelijke doorverkoop van het nieuwe onderkomen. Justitie doet sinds dit voorjaar onderzoek naar het opzetje, op verdenking van belastingfraude en valsheid ingeschifte

De eigenaar van het 'oude' onderkomen, het Duitse CGI, had het nakijken. Door de crisis bleek de vijftigduizend vierkante meter kantoorvloer in het halve kilometer lange, door Alberts & van Huut ontworpen, 'organische' gebouw onverhuurbaar. Plannen voor ombouw tot hotel of zorgboulevard bleken loden ballonnen.

Voor de overgebleven 41.000 vierkante meter - waarmee het nog altijd bovenaan de leegstandslijst staat - zijn nog geen huurders gevonden.

Het omstreden nieuwe kantoor van KPMG in Amstelveen. Beeld ANP
Het omstreden nieuwe kantoor van KPMG in Amstelveen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden