Na twintig jaar strijd mag Hotel Toren uitbreiden

Wat doe je als hotel als je meer ruimte nodig hebt? Verbouwen of een uitbouw maken, dat is duidelijk. Maar wat als je hotel een monument aan de gracht is? Dan ontstaat er zo maar een juridische strijd van negentien jaar over één bouwvergunning.

Een van de kamers in het hotel Beeld Hotel Toren
Een van de kamers in het hotelBeeld Hotel Toren

"Ik geloof dat het de langst lopende bouwprocedure van Nederland is geweest," verzucht Eric Toren, eigenaar van Hotel Toren. Bijna twintig jaar geleden diende hij zijn eerste verzoek in, na diverse gerechtelijke procedures is er nu een overeenkomst: de verhoging van één verdieping met twee extra kamers mag er komen.

Uitzonderlijk dat een bouwprocedure zo lang loopt, zegt ook André van Stigt, als historisch architect onder meer betrokken bij de renovatie van het Olympisch Stadion en de Hallen. De grachtengordel werd in 2010 bestempeld als cultureel erfgoed, maar Van Stigt kan niet zeggen dat dat de reden was: "Eerlijk gezegd vind ik het bizar dat deze zaak zo lang heeft geduurd. Het toont aan dat er weinig helderheid is over het verbouwen van monumenten in de stad, wat zorgt voor dit soort eindeloze procedures."

Kort nadat Eric Toren het hotel van zijn vader overnam in 1991, vatte hij het plan op een verhoging met twee extra kamers te bouwen op het hotel en vroeg de vergunningen aan. Een aantal keer leek de kogel al door de kerk: in 1998 en 2002 werden bouwvergunningen verleend. Maar de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en de buren van het hotel wisten daar steeds weer een stokje voor te steken door een zaak aan te spannen tegen de gemeente.

Waakhond
"Wij zien onszelf als een waakhond van het historisch stadsgezicht, daarom waren we bereid zo lang te procederen," zegt Walter Schoonenberg van de VVAB. "De vorm van de verhoging was een van onze voornaamste bezwaren. Gelukkig zijn we tot een mooie oplossing gekomen. In plaats van een doosvormige verhoging is er nu gekozen voor een schuine kap met dakpannen."

Maar wat zijn dan de richtlijnen voor het verbouwen van een monument? Volgens het Programma van Eisen Kwaliteit Monumenten van de gemeente, een 'beknopte leidraad' van zo'n 23 pagina's, moet de historische waarde in stand blijven. Wat weegt dan zwaarder: een hotel dat wil uitbreiden of de historische waarde van een pand van zo'n 400 jaar oud?

"Het een zou het ander niet mogen bijten," zegt Van Stigt. "Vooropgesteld is dat met de uitbreiding het monument niet mag worden aangetast." Zo kan een pand weer in de oude vorm worden hersteld, wat technisch gezien ook bij Hotel Toren gebeurt. De bovenste verdieping werd er namelijk in de negentiende eeuw afgesloopt."

De gemeente wil weinig kwijt over de kwestie. Een woordvoerder laat weten dat ze blij zijn dat er een overeenkomst is tussen de partijen en waardeert de inzet van de betrokkenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden