Plus

Na twee jaar strijd heeft de Merkelbachschool mooiste plein van de stad

De Merkelbachschool in Zuid ging van géén schoolplein naar het mooiste plein van de stad. Nu vergt het peuterplein nog aandacht.

Het nieuwe houten klimrek is een groot succesBeeld Elmer van der Marel

Je zou Gabriël Maassen, directeur van de Merkelbachschool in Buitenveldert, kunnen omschrijven als een doordrammer. De ambtenaren en bestuurders van Zuid moeten dat meer dan eens hebben gedacht. Je zou hem ook kunnen duiden als een slimme directeur die weet dat je met armpje drukken soms meer bereikt.

Maassen telde de dagen dat er geen schoolplein was live op de website van de school, dit tot ergernis van stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel (D66). En toen begin dit jaar de plannen voor het plein nog niet naar tevredenheid waren, belde Maassen SBS 6 Hart van Nederland.

Uiteindelijk werd na 873 dagen, ruim twee jaar, het schoolplein gisteren geopend. De strijdbijl is begraven en schooldirecteur en stadsdeelbestuurder konden elkaar de hand schudden.

Amfitheatertje
Nu ligt er een prachtig plein op het MFC Binnenhof, tussen de woonflats, Merkelbachschool, AICschool en het Gelderlandplein. Een plein met plantenbakken, zitjes, een houten klimrek, spannende speeltoestellen, speciale houten zonwering voor de kleuters, een voetbalveldje en een amfitheatertje.

De geschiedenis van het schoolplein is een kafkaësk verhaal. Het plein werd in 2014 opengebroken vanwege een verbouwing van de onderliggende parkeergarage. In 2015 werd de bouw stilgelegd omdat de plannen voor het schoolplein niet 'technisch getoetst' bleken te zijn. Begin dit jaar was er vervolgens weer onenigheid tussen bewoners, stadsdeel en school omdat de plannen voor het plein plotseling waren aangepast.

De houten toren die midden op het plein zou komen, was ineens verdwenen. Funest, want dan was er geen schaduw meer en dat kon niet op een plein waar het heet wordt in de zomer. In een rapport van de Rekenkamer uit 2007 werd al gerept van kinderen die een zonnesteek hadden opgelopen tijdens het buitenspelen. Bovendien werd het asfalt op het plein bijna vloeibaar door de brandende zon.

Lekkage
"Het duurde te lang, het was soms moeilijk en een plein ontwerpen is taaie kost," zegt een inmiddels tevreden stadsdeelbestuurder Capel. Ook Maassen is tevreden. "Soms levert een beetje strijd voeren mooie dingen op." De kosten: 3,8 ton. Geen sinecure voor een plein. Maar de kinderen zijn enthousiast. "Het voetbalveldje is heel goed," zegt Pietro (11). En schoolgenootje Gaury (9) wordt blij van de schommels.

Overigens is de ellende nog altijd niet voorbij. Het schoolpleintje voor de kleuters ligt op de eerste verdieping en heeft al sinds 2007 problemen. De houten planken die erop liggen zijn gaan splinteren. Ter bescherming is er kunstgras overheen gelegd, maar dat raakte na verloop van tijd verstopt met zand uit de zandbakken waardoor water niet goed meer weg kon lopen. Dat veroorzaakte lekkage in de lokalen onder het plein. Nu ligt er een witte polyester doek die zoveel licht reflecteert dat je alleen met dichtgeknepen ogen op het plein kunt spelen.

Het kleuterschoolplein is deel van het gebouw en daarmee niet de verantwoordelijkheid van het stadsdeel maar van de afdeling vastgoed van de gemeente. Maassen: "We zijn dus nog altijd niet klaar met de strijd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden