Na toezegging UvA wil ook hogeschoolstudent stilteruimte

Nadat de Universiteit van Amsterdam (UvA) na een felle discussie in november toch besloot stilteruimtes toe te staan, komt de roep om soortgelijke plekken nu uit de hoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Studenten willen een bezinningsruimte om 'tot innerlijke rust te komen'.

Het Wibauthuis, de nieuwe campus van de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat. Beeld Rink Hof
Het Wibauthuis, de nieuwe campus van de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat.Beeld Rink Hof

Zo is te lezen op een Facebook-pagina die bestiert wordt door een zogenoemde commissie HvA Bezinningsruimte. Volgens hen is er op de hogeschool behoefte aan een ruimte voor meditatie en bezinning.

'Momenteel biedt de HvA ons, de studenten en docenten, geen faciliteit aan om op onze eigen manier tot rust te komen. Hier willen wij verandering in brengen, omdat wij van mening zijn dat iedere student het recht heeft om op zijn of haar eigen manier tot zijn innerlijke rust te kunnen komen.'

Seculier
De oproep van de studenten lijkt verband te houden met een besluit van de UvA een maand geleden. Nadat studenten zich een ruimte op de Roeterseilandcampus hadden toegeëigend, doopten ze deze tot stilteruimte.

Het vertrek werd echter ontruimd, de UvA wilde niet aan een stilteruimte omdat ze een openbare universiteit is en daarmee seculier.

Dit besluit leverde veel weerstand op onder studenten. Het was reden voor het UvA-bestuur om het onderwerp te heroverwegen, met als resultaat dat er stilteruimtes komen op de Roeterseilandcampus, de Binnenstadcampus en het SciencePark.

Moskee of yogastudio
De HvA kreeg geen stilteruimtes. Een woordvoerder van de hogeschool laat weten dat dit besluit vooralsnog ongewijzigd blijft. 'Als seculiere instelling kunnen we niet beginnen aan dergelijke plekken, ook al doet de UvA dat wel. Bovendien moeten ruimtes primair gebruikt worden voor onderwijs doeleinden. Daar valt een bezinningsruimte niet onder, we hebben er simpelweg niet de capaciteit voor.'

'Er zijn genoeg plekken in de buurt van de HvA waar studenten terecht kunnen voor deze behoeftes. Zoals een moskee of een yogastudio,' aldus de zegsvrouw van de onderwijsinstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden