Festival

Na tien jaar lijkt Voltt nog jaren vooruit te kunnen

Ook dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Aan de hand daarvan wordt een algemeen oordeel gevormd. Deze week: de jubileumeditie van Voltt op de NDSM-werf.

Tekst: Joep School/ Foto's: Joep Winters

Mensen
Het weer zat éindelijk eens mee voor Voltt. En hoe, de zonnebrand kon zelfs uit de kast. Het was een welkom cadeau voor de tienjarige verjaardag van het festival op de NDSM-werf dat ooit begon als clubavond in Mazzo op de Rozengracht. Dat is ook te zien aan het publiek, dat jong is - twintigers, met hier en daar een grijze duif die zich aan een shuffle waagt. Andere mensen zijn druk in de weer met de zogenoemde konijnendans.

Hempjes zijn dun, decolletés diep, broekjes kort en zeker halverwege het festival pakken vele mannelijke bezoekers de kans om hun getrainde torso's nog voor een van de laatste keren van het festivalseizoen te tonen met beide handen aan. Iedereen plakt lekker, en een enkele keer is een gedwongen aanraking niet te voorkomen. Met 15.000 bezoekers barst Voltt uit zijn voegen, maar na het ondergaan van de zon verdeelt het publiek zich mooi over de diverse stages en loopt het makkelijker door.

Eten en drinken
Voltt pakt dit jaar redelijk uit op het gebied van eten en drinken. De foodtrucks zijn weer uitgereden om bezoekers van een hapje te voorzien. Niet iedereen heeft er oog voor, maar er is een breed assortiment: heerlijke ciabatta's pulled pork (2,5 muntjes, €2,75 per muntje), Turkse köfte (2,5 muntjes), sandwiches tonijn of zalm (2 muntjes) en uiteraard ook pizza, friet en tosti's. Voor een biertje betaal je €2,75 (1 muntje).

De meest smakelijke ervaring van de dag doen we op bij Que Rico Taco, voor twee muntjes krijg je twee zachte taco's met kip of beef met guacamole en salade, en er is ook een vegetarische variant. Het blijken maar twee kleine hapjes, maar wel smaakvolle hapjes. Bovendien geniet je nog 15 minuten na van de pittige saus. Afblussen verplicht.

Muziek
'Ik vind het je hoofdtaak als programmeur om een podium te bieden aan nieuwe dj's.' Dj en Voltt-organisator Bart Skils wilde de jubileumeditie van Voltt opnieuw aanpakken om nieuw talent de kans te geven. Dat lukte, maar niet iedere bezoeker leek op onbekende namen te wachten. Waar de mainstage langzaam voldruppelt als Leon Vynehall in de middag zijn kunsten mag vertonen, staat Objekt 's avonds in een nagenoeg lege tent af te sluiten. Jammer, want hij bouwt zijn set zorgvuldig op en het klinkt heel behoorlijk. De ruime meerderheid heeft zijn toevlucht dan al gezocht bij headliner Adam Beyer; de mainstage staat bomvol. Sommige reacties zijn na afloop wat lauwtjes, zeker in vergelijking met die op Mano Le Tough in de X-tent. Le Tough draait een hele fijne set en vindt het zichtbaar jammer als hij na anderhalf uur ook moet afsluiten.

Aankleding
Van feestavond in club Mazzo ging Voltt in 2001 verder in Paradiso en vier jaar later maakte het de definitieve overstap naar de NDSM-werf. Het terrein leent zich uitstekend voor de wat rauwere techno. Voltt had dat al snel in de gaten, en festivals als Dgtl volgden. Er is ook aandacht besteed aan de verdere invulling van het terrein; hier en daar staan oude bankstellen en er is een vintage marktje waar retro zonnebrillen, Hawaii-shirts, iPhone cases in de vorm van een Absolut Vodka-fles - waarom, zeg ons waarom - en armbandjes te koop zijn. Een stukje verder zijn kunstenaars in de weer met plaktattoos. Oprichter Bart Skils heeft het minimalistische logo van Voltt op zijn arm getatoeëerd, bij de tattookraam doen bezoekers het hem met een iets ander ontwerp voor één dag na. Het logo komt ook terug op de t-shirts (15 euro) en tasjes (5 euro), die populair zijn. Om het jubileum nog wat extra kleur te geven kunnen bezoekers gratis Voltt-ansichtkaarten versturen.

Algemeen oordeel
Doordat Voltt laat in het festivalseizoen valt en het weer de laatste jaren ook niet altijd mee zat, was het festival niet altijd meer een zekerheidje bij het blokken van agenda's. Toch was deze editie al dagen voor het festival uitverkocht en de mensen met een kaartje werden beloond. In de middag was het soms nog wat tam, maar de zon maakte dat ruim goed en 's avonds kwamen technoliefhebbers volledig aan hun trekken, met Mano Le Tough als een van de hoogtepunten. Na tien jaar lijkt Voltt nog jaren vooruit te kunnen, op zoek naar nieuw dj-talent. De hogere machten zijn het festival in ieder geval goed gezind: een kwartier na afloop dalen grote regendruppels neer op het leegstromende NDSM-terrein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden