Na supertanker nog drie schepen buitgemaakt

Acht Somalische kapers, vorige week gevangen genomen na een vuurgevecht met Britse mariniers en voor berechting overgedragen aan Kenia, op de binnenplaats van de gevangenis in Mombassa. Foto AP Beeld
Acht Somalische kapers, vorige week gevangen genomen na een vuurgevecht met Britse mariniers en voor berechting overgedragen aan Kenia, op de binnenplaats van de gevangenis in Mombassa. Foto AP

MOMBASA - De Somalische piraten zijn na hun huzarenstukje, de kaping zaterdag van een Saoedische supertanker met een lading ruwe olie ter waarde van honderd miljoen dollar, niet op hun lauweren gaan rusten. Sindsdien hebben zij nog zeker drie schepen buitgemaakt.

Gisteren maakten zij zich in de Golf van Aden meester van een Griekse bulkcarrier met een bemanning van 25 koppen. Meer details zijn over dit schip niet bekend. Dezelfde dag werd een Iraans schip met 36.000 ton graan gekaapt. De bulkcarrier Delight heeft eveneens een bemanning van 25 koppen, en was op weg naar de Iraanse haven Bandar Abbas.

De Delight wordt gevolgd door marineschepen van de Navo, die in de Golf van Aden patrouilleren, maar niet in staat waren de kaping te voorkomen.

Het derde schip werd onder de kust van Somalië geënterd: een vissersschip met zestien bemanningsleden uit Thailand. De Thaise vissers zonden een noodsein uit terwijl ze door de kapers werden achtervolgd in twee speedboten. Maar op een goed moment viel de radioverbinding weg, kennelijk toen de kapers erin waren geslaagd aan boord te komen.

Het aantal aanvallen door Somalische piraten is daarmee voor dit jaar gestegen tot 95, waaronder 39 gevallen van geslaagde piraterij. De kapers beschikken inmiddels over een uitgebreide vloot gekaapte schepen: 17 vaartuigen met een totale bemanning van meer dan 300 koppen.

Vanmorgen meldde het Indiase marineschip INS Tabar vanuit de Golf van Aden dat het gisteravond een moederschip van de kapers in de grond heeft geboord. De Tabar gaf het schip bevel te stoppen om te worden doorzocht. Daarop openden de kapers het vuur, dat door de Tabar werd beantwoord, met fatale gevolgen voor de piraten.

De grote Noorse rederij Odfjell SE heeft al zijn tankers opdracht gegeven de komende tijd met een wijde boog om Afrika heen te varen en geen gebruik te maken van het Suezkanaal. ''Wij willen onze bemanningen niet langer aan het risico van kaping blootstellen,'' aldus de directie. De gekaapte Saoedische tanker ligt inmiddels voor de piratenhaven Eyl. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden