Plus

Na Riva is De Kersentuin nu ook een stukje Singapore in Amsterdam

Uit eten in De Kersentuin? Sinds een week is het Singaporees. Net als Riva aan de Amstel en het Blookerhuisje op het Amstelplein. Het is de nieuwe eigenaar vooral te doen om stenen, veel stenen.

Herman Stil
Drie torens in dit panorama naast de Arena zijn van een Singaporese belegger. Die zet er nog drie woontorens bij Beeld Eva Plevier
Drie torens in dit panorama naast de Arena zijn van een Singaporese belegger. Die zet er nog drie woontorens bijBeeld Eva Plevier

Een stukje Singapore in Amsterdam. Ga in de schaduw van de Johan Cruijff Arena op het nu nog lege grasveld naast de Afas Livemuziekhal staan en kijk rond: drie torens zijn van het panorama zijn al van First Sponsor Group, nog eens drie volgen de komende jaren als de vastgoed­gigant uit Singapore er met het Nederlandse Provast appartementen gaat neerzetten.

Sinds een week zitten ook gasten van voormalig sterrenrestaurant De Kersentuin in Aziatisch vastgoed. Met de aankoop van de Nederlandse Bilderberg hotels voor ruim 171 miljoen euro zet First Sponsor weer een nieuwe stap: naast vastgoed bezit het hier nu ook een hotelketen.

Vastgoedimperium
Nog maar twee jaar geleden sloeg het vastgoedimperium van topman Theck Pheng Neo hier voor het eerst toe met het wat duffige onderkomen van de advocaten van Van Doorne aan de Amstelveenseweg.

"Er hadden al wel­eens Aziaten indirect meegeboden in vastgoedtransacties of deelgenomen in fondsen," herinnert Bart Verhelst zich, bij vastgoedadviseur CBRE verantwoordelijk voor beleggingsobjecten, "maar dat was de eerste keer dat een kantoorpand echt in handen kwam van een Aziatische partij."

Daar zou het niet bij blijven, wist Verhelst toen al. "Eén pand is voor zo'n partij niet aantrekkelijk, daarvoor is de afstand ook te groot. Het was duidelijk dat First Sponsor een portefeuille wilde opbouwen."

Keurige huisbaas
De snelheid waarmee de Singaporezen hebben toegeslagen heeft hem wel verrast. Met de koop van Bilderberg heeft de Singaporese vastgoedinvesteerder in twee jaar tijd een kleine 320 miljoen euro uitgegeven aan Amsterdams vastgoed - en nog eens 130 miljoen in de rest van het land.

Lodewijk van der Meulen leerde First Sponsor kennen toen de Amsterdamse Arena Towers, waarin zijn toenmalige bedrijf TVHG zowel een Holiday Inn als een Holiday Inn Express managede, werd overgenomen door de Singaporezen.

"Met die verkoop hadden we zelf niet veel te maken en met de huisbaas is het contact beperkt. Topman Teck Pheng is zich wel keurig komen voorstellen en we hebben sindsdien regelmatig contact met de Nederlandse tak van First Sponsor. Maar de top is regelmatig in Nederland, Singapore is erg betrokken."

Slagvaardiger
Het contact beviel zo goed dat Van der Meulen, die na de verkoop van TVHG met zakenpartner Bart van der Kamp de Borealis Hotel Group opzette, dit jaar meteen aan First Sponsor dacht bij zijn nieuwste project: twee hotels in het hagelnieuwe Poortgebouw, dat in Utrecht over Hoog Catharijne wordt gebouwd.

"Wij waren al in overleg met de eigenaar over de overname van het gebouw maar ons bedrijf is geen vastgoedbelegger. First Sponsor was direct geïnteresseerd. Ze zijn in staat snel te beslissen, dat zie je bij andere eigenaren van ons vastgoed wel eens anders. Ze zijn slagvaardiger en meer bereid iets nieuws aan te pakken. Dat is anders dan veel vastgoedbeleggers die zich verschuilen achter hun investering."

In Utrecht wordt de Singaporese bemoeienis ook heel wat intensiever dan in Amsterdam. "Wij waren er al rond met de hotelmerken, Hampton by Hilton en Crowne Plaza. Maar we gaan het nu met First Sponsor verder ontwikkelen." Hij sluit niet uit vaker met de Singaporezen in zee te gaan. "Ze hebben duidelijk meerwaarde voor ons."

Shiny highrise
Ook Verhelst van CBRE valt op hoe betrokken First Sponsor is. "Ze zijn wat creatiever dan anderen. De meeste Aziatische vastgoedpartijen blijven op afstand. Een Koreaanse belegger als Meritz is vooral geïnteresseerd in wat het zelf shiny highrise noemt: hoge glimmende top­gebouwen. Als het minder dan honderd miljoen euro kost, vinden ze het al niet interessant. Anbang koopt weer vooral vastgoedportefeuilles, zoals onlangs van Blackstone."

First Sponsor is niet eens de meest kooplustige belegger uit het Verre Oosten. Het Chinese Anbang gaf al rond het miljard uit aan Nederlands vastgoed - onlangs nog 350 miljoen aan het Doubletreehotel bij Amsterdam Centraal. Meritz is de nummer twee met zo'n half miljard, onder meer met de 350 miljoen kostende aankoop van moloch De Rotterdam in de havenstad.

"Tot 2014 was er helemaal geen Aziatisch kapitaal actief in Nederland," zegt Verhelst. "Nu zijn ze met twaalf procent van de totaal in Nederland belegde waarde de nummer één, nog voor de Britten en Amerikanen."

Relatief goedkoop
In het kielzog van de grote drie ziet Verhelst dan ook allerlei andere Aziaten langskomen. Zeker tien partijen zijn momenteel in Nederland actief op zoek, waarvan de makelaar al een aantal langs potentiële koopjes op de Amsterdamse kantorenmarkt heeft geleid. Afgelopen vrijdag nog staken twee Aziaten, waaronder het Japanse Sumitomo, 100 miljoen euro in sta­tions­kantoren in Nederland.

"Aziatische investeerders waren, net als First Sponsor Group, van oudsher vooral actief in hun eigen land en de rest van Azië," zegt Verhelst. "Maar dat is een risico omdat die markten allemaal op hetzelfde moment omhoog of naar beneden gaan. Ze moesten hun portefeuille spreiden. En dan kom je al snel in Nederland terecht, waar vastgoed nog relatief goedkoop is, maar de kantorenmarkt op een hoogtepunt."

Verbouwen en renoveren

First Sponsor is best van het verbouwen. Zo belooft het bij de kersverse overname van de Bilderberghotels uitbreiding van het Amsterdamse Garden Hotel aan de Apollolaan, met een nieuwe hotelvleugel aan het Dijsselhofplantsoen en een extra verdieping op het dak van de bestaande hotelvleugel aan de Apollolaan.

Ook kantoorgebouw De Munthof tussen Bloemenmarkt en Reguliersdwarsstraat - waar nu techflexkantoor TQ zit - biedt volgens de Singaporezen ruimte op het dak voor extra verdiepingen.

En de leegstaande kantoortoren De Oliphant in Zuidoost, vorig jaar voor een overzichtelijke 18 miljoen gekocht, wordt binnenkort grondig gerenoveerd. Of dat tot woontoren is, zoals aanvankelijk de planning was, is in het huidige overspannen kantoor­klimaat twijfelachtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden