Plus

Na ophef was het tijd voor dialoog: Dominee Koney praat met lhbt'ers

Emmanuel Koney zorgde eerder dit jaar voor opschudding door homo's over één kam te scheren met criminelen. Gisteren ging de Ghanese dominee in gesprek met de lhbt-gemeenschap.

Dominee Emmanuel Koney danst tijdens de pauze van de ontmoeting met vertegenwoordigers van de Amsterdamse lhbt-gemeenschap met bezoekers van de kerk. Beeld Jean-Pierre Jans
Dominee Emmanuel Koney danst tijdens de pauze van de ontmoeting met vertegenwoordigers van de Amsterdamse lhbt-gemeenschap met bezoekers van de kerk.Beeld Jean-Pierre Jans

De hoop op een venijnige woordenwisseling, mogelijk zelfs uitmondend in een massale kloppartij, werd meteen de bodem ingeslagen. Eerst kwam een Nederlandse zanger bepaald niet onverdienstelijk Imagine van John Lennon zingen, daarna sprong een omvangrijke Ghanese familie op het podium om op een oorverdovende beat in Canal Paradestijl de pannen van het dak te dansen.

Zo werd de homofobe soep gisteren een stuk minder heet gegeten dan hij in februari werd opgediend.

Dominee Emmanuel Koney van de Pentecost Revival Church in Zuidoost kreeg zo'n beetje de hele wereld over zich heen toen hij in een reportage van Nieuwsuur over het multiculturele leven in de Bijlmer homo's in één adem noemde met criminelen.

Een volledig uit de context geknipte en geplakte uitspraak, zei Koney gisteren in zijn eigen kerkzaal. Hij wees erop dat hij tien jaar geleden al een bijeenkomst met het Amsterdamse COC had georganiseerd, en had ook nu geen moment geaarzeld toen hij naar aanleiding van alle ophef was benaderd door leidinggevenden uit de landelijke lhbt-gemeenschap voor een zogenoemde dialoogbijeenkomst over seksuele diversiteit binnen de kerk.

"Homo's zijn hier welkom," benadrukte de dominee.

Schuren of botsen
Een dialoog suggereert een wederzijdse nieuwsgierigheid, maar het werd al snel duidelijk dat het vooral de nieren waren van de dominee die moesten worden geproefd.

Een gesprek met Wielie Elhorst, lhbt-predikant van de protestantse kerk in Amsterdam, had veel weg van een ondervraging, eerst naar de jeugd van Koney in Accra maar al snel naar de punten waarop hij zijn Ghanese achtergrond vond schuren of botsen met de Nederlandse samenleving. De jeugd van Elhorst bleef onbesproken.

Koney legde uit dat alleen in Zuidoost al meer dan honderd verschillende nationaliteiten samenwonen. "Dit zijn de Verenigde Naties. De normen en waarden van al die verschillende mensen zijn niet dezelfde. Dat hoeft geen probleem te zijn, wanneer we elkaar respecteren en iedereen de ruimte geven om zichzelf te zijn. Leven en laten leven, dat is mijn motto."

Een royaal gebaar waarmee Koney niet alleen anderen, maar ook behendig zichzelf de ruimte schonk om er eigen opvattingen op na te houden. Directeur Koen van Dijk van het COC stribbelde tegen dat hij dat wel wat mager vond.

"Het suggereert een afstand. Zo van: laten we allemaal maar langs elkaar heen leven. Ik kies dan liever voor het bijbelse motto: behandel de ander zoals je zelf wilt worden behandeld. Het draait om acceptatie."

Het was een interessant spel. Koney leek de vinger te leggen op de Nederlandse eis van tolerantie, die in de praktijk behoorlijk dwingend kan zijn. Maar hoe zit het met de tolerantie voor mensen die anders denken?

Voorzitter Henk Meulink van de Amsterdamse Raad van Kerken leek de dominee bij te springen, toen hij eraan herinnerde dat vijftig jaar geleden in Nederland niet eens gesproken kon worden over homoseksualiteit. "Gun iedereen zijn eigen ontwikkeling."

Afrikaanse maaltijden
De middag nam een onverwachte wending toen de secretaris van de pinkstergemeenten in Zuidoost, gevraagd naar de culturele verschillen, vertelde dat hij al een aantal malen ernstig ziek was geworden van de Afrikaanse maaltijden die hij in het kader van zijn functie krijgt voorgeschoteld.

De zaal barstte in lachen uit, maar de man bleek bloedserieus te zijn. "Ik heb meermaals op de grond liggen creperen," vervolgde hij onverstoorbaar. Op weg naar huis dacht ik: ach, de Heere heeft ook geleden. Laat ik het maar accepteren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden