Na kroegentocht nu ook coffeeshopcrawl

In navolging van pubcrawls, kroegentochten voor toeristen, kent Amsterdam vanaf donderdag ook de coffeeshopcrawl. De PvdA kondigt raadsvragen aan.

Deelnemers moeten vooraf een verklaring tekenen waarmee ze de organisatie niet verantwoordelijk stellen voor eventuele gevolgen. Beeld anp
Deelnemers moeten vooraf een verklaring tekenen waarmee ze de organisatie niet verantwoordelijk stellen voor eventuele gevolgen.Beeld anp

Twaalf coffeeshops in twee uur onder het motto 'Hoeveel coffeeshops kun je aan?' Nomad Nightlife, dat ook andere pubcrawls in Amsterdam organiseert, wil de Laughing Buddha Coffeeshop Crawl, vernoemd naar een populaire wietsoort, bij voldoende belangstelling elke woensdag tot en met zaterdag houden. David Moore van Nomad Nightlife: "Er moeten zich minstens vijf mensen aanmelden voor de tour doorgaat."

Bij de coffeeshopcrawl wordt een dozijn coffeeshops bezocht. De meeste grote coffeeshops zeggen echter van niets te weten. Ook een medewerker van Smokey's Coffeeshop op het Rembrandtplein, waar de tour morgen om zes uur zou moeten beginnen, zegt nog nooit gehoord te hebben van de tocht.

Moore wil niet zeggen welke coffeeshops aan de crawl meedoen: "Vanwege de Nederlandse wet kan ik geen namen noemen, want ik mag geen coffeeshops promoten. Maar er doen twaalf coffeeshops mee, en daar zitten heel bekende namen bij."

Moore denkt niet dat een tocht langs twaalf coffeeshops onvermijdelijk groepen knetterstonede toeristen oplevert, met de bijbehorende overlast: "Het is niet de bedoeling dat je bij elke coffeeshop gaat zitten blowen. Het gaat meer om het vergelijken van de shops en hun aanbod. De gids geeft ook informatie over de geschiedenis van coffeeshops in Nederland en de hele softdrugscultuur die onlosmakelijk bij Amsterdam hoort."

Vier keer per week
Om die reden denkt Moore dat de coffeeshop crawl goede Amsterdam-promotie is. Overigens hebben zich voor de eerste tour - kosten 13,60 euro - slechts vier belangstellenden aangemeld. "Maar we beginnen ook nog maar net.

Vanaf april hopen we de tour vier keer per week te kunnen aanbieden." In november kondigde de gemeente Amsterdam aan zogeheten 'zuiptours', aangeboden door organisaties als Tours & Tickets, aan te pakken.
Burgemeester Eberhard van der Laan noemde deze kroegentocht toen een uitwas.

PvdA-raadslid Dennis Boutkan heeft het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad gezet. "Dit lijkt me een ongewenste vorm van toerisme. Ik begrijp werkelijk niet wat een blowtour toevoegt. Denk je werkelijk dat toeristen na twee coffeeshops nog interesse hebben in wat een gids ze te vertellen heeft over Amsterdam en z'n drugscultuur?"

GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens was fel gekant tegen de 'zuiptours', maar ziet een belangrijk verschil met de coffeeshopcrawl. "Wat me daar verschrikkelijk aan stoorde is het element van 'all in'. Zoveel zuipen als je wilt voor een vast bedrag. Daar lijkt hier geen sprake van te zijn, maar als je de coffeeshops een warm hart toedraagt zou je dit niet moeten doen. De heersende cultuur bij partijen als CDA, VVD en PVV is, 'gooi ze maar dicht'. Als je over vijf jaar nog wilt verdienen aan wiethandel is dit echt heel erg onhandig."

Lees ook: Grote zorgen om zuiptours in Amsterdam (link)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden