Na kopers ook huurders van stad naar provincie

Amsterdamse huurders in de vrije sector wijken uit naar de provincie. Het gevolg is dat de huren in de omliggende gemeente snel stijgen. De huren in de stad stabiliseren, namen zelfs het afgelopen kwartaal iets af.

Woningen in de binnenstad van Amsterdam. Beeld Ton Damen
Woningen in de binnenstad van Amsterdam.Beeld Ton Damen

Dit blijkt uit de dinsdag bekendgemaakte 'huurmonitor' van huurwoningensite Pararius. Alleen in enkele populaire Amsterdamse stadsdelen buiten het centrum, zoals Oost en West, stijgen de huurprijzen in de vrije sector nog snel.

De huur van een vrije sectorwoning in Amsterdam bedroeg in het eerste kwartaal 2017 gemiddeld 22 euro per vierkante meter per maand, anderhalf procent minder dan eind vorig jaar. In 2015 was nog sprake van een stijging van 15 procent.

Nieuwe huurders
De huren in de verschillende stadsdelen lopen sterk uiteen blijkt uit de verhuurcijfers over het eerste kwartaal. In het stadsdeel Centrum bedroeg de huurprijs 24,56 euro per maand, in West 22,94 euro en Oost 19,21 euro per vierkante meter per maand. In Zuidoost 13,21 euro en in Nieuw-West 15,04 euro. In Amsterdam behoort twaalf procent van de woningen tot de vrije sector. 57 procent is sociale huur, en de rest koopwoning.

Nieuwe huurders die uitweken naar omliggende gemeenten betaalden meteen veel meer dan zittende huurders. De stijging bedroeg 24,6 procent meer ten opzichte van een jaar eerder in Zaandam, 10,2 procent in Haarlem, 14,1 procent in Heemstede, 14,3 procent in Hoofddorp en 12,6 procent in Almere. De huurmarkt volgt daarmee die van koopwoningen.

Klein huis
Volgens Pararius volgt de trend de ontwikkelingen in Amstelveen, waar de huurprijzen al eerder fors stegen. De markt van Amstelveen lijkt net als die in Amsterdam al een beetje uitgeraasd. De huurprijzen in Amstelveen stegen nog 3,2 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2016. De huurprijzen in de gemeente bedragen gemiddeld 18,56 euro per vierkante meter, hetgeen een heel eind in de richting komt van de markt voor huurwoningen in Amsterdam.

"Wat we vooral zien is dat mensen niet meer kunnen betalen dan ze al doen," zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. "Maar de bevolking stijgt en het aanbod woningen neemt niet toe. En dus verschuift de druk op de woningmarkt steeds meer richting de randgemeenten."

Sterker dan bij koopwoningen veranderen de vierkante meterprijzen bij huurwoningen naar mate ze groter dan wel kleiner zijn. Kleine woningen op goede locaties zijn gewild.

Huurders zijn vaak bereid het dubbele te betalen voor een klein huis in hartje stad, in vergelijking tot een groter huis op de rand van de gemeentegrens. De prijzen in het segment huizen tussen de 50 en 75 vierkante meter steeg afgelopen kwartaal landelijk 13,9 procent vergeleken met vorig jaar.

Esther Verhoeven (Haarlemsche Huizen)
"Vroeger zagen we af en toe één Amsterdammer, maar tegenwoordig zijn dat er veel meer. Het zijn mensen die in Amsterdam niet aan een huurwoning kunnen komen, maar zijn wel bereid om in Haarlem wat meer te betalen dan we hier gewend zijn.

Ik heb de indruk dat de huurmarkt op dit moment ook in Haarlem al aan haar plafond zit. Op de koopmarkt is op dit moment zoveel vraag, dat het bijna onmogelijk is om die koper te zijn. Mensen voelen aan hun water dat er wordt overgeboden, en niet iedereen kan dat. Tijdens de zoektocht naar een koophuis betrekken mensen daarom vaak tijdelijk een huurwoning.

Voor de makelaardij gaan de zaken goed, maar persoonlijk vind ik het lastig. Iedereen is welkom in Haarlem, maar voor de starter is hier eigenlijk geen plek meer. Dat is best triest. Z ij moeten nu uitwijken naar Velserbroek of Beverwijk."

Sander Koops (Koops Makelaardij in o.a. Haarlem, Amstelveen en Amsterdam)
"De vraag van Amsterdammers naar een huis binnen de ring is groot en wordt alleen maar groter. Mensen wijken daardoor uit naar randgemeenten zoals Haarlem, Landsmeer en Amstelveen. Amstelveen is erg in trek bij expats, van de 100 aanvragen zijn er 95 expat. In Haarlem is dat is minder, maar ook daar gaan expats graag naar toe.

In het eerste segment, tot 2000 euro, gaat het in Amsterdam én in de randgemeenten heel snel. Ook in het bovensegment, 3000 euro en meer, zijn bijna alle huurwoningen in Haarlem en Amstelveen vergeven. In het middensegment van appartementen in Haarlem en Amstelveen zijn vooral grotere woningen woningen voor gezinnen met een beter budget in trek. Kleine, luxe appartementen die wat meer kosten gaan minder hard: een stelletje hoest toch minder snel een bedrag van 2400 euro op.

Wat opvalt is dat er de laatste anderhalf jaar veel particuliere beleggers in de koopmarkt opduiken. Doordat de rente bij de bank zo laag is, proberen ze nu met de verhuur van koopwoningen geld te verdienen. Maar ook die markt is bijna helemaal opgedroogd.

Ook in Haarlem en Amstelveen zullen mensen moeten wennen aan steeds hogere huurprijzen, waarvan ze eerst denken 'nee, dat kan niet waar zijn', maar het wordt toch normaal. Zo was een appartement van 80 vierkante meter in Amstelveen in 2015 nog 1350 euro per maand, nu is het binnen een week voor 1500 weg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden