Na jaren strijd verbod op nertsen fokken

Na jaren strijd tussen voor- en tegenstanders is dan toch het besluit genomen. Het fokken van nertsen is vanaf 2024 verboden, besloot de Eerste Kamer dinsdag. Een historisch moment, voor beide partijen. Voorstanders vinden het een mijlpaal, omdat dieren volgens hen niet voor elk doel mogen worden gehouden. Tegenstanders noemen het historisch, omdat een goed draaiende sector wordt opgeheven.

Twee Nertsen bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren Edelveen Beeld ANP
Twee Nertsen bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren EdelveenBeeld ANP

Voor de zomer ging de Tweede Kamer al akkoord, omdat nertsen, in het wild roofdieren met een territorium, niet in kooien moeten worden gehouden alleen om hun pels te kunnen gebruiken in modeaccessoires.

Dierenactivisten toonden zich verheugd, de nertsenfokkers zelf kondigden eerder aan zeker 1 miljard euro te claimen. Volgens directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) moeten straks 160 bedrijven hun deuren sluiten, zonder dat ze een schadeloosstelling krijgen.

De NFE wil het verbod aanvechten omdat er feitelijk sprake zou zijn van een onteigening van bedrijven door de Staat. Mogelijk legt de federatie de zaak ook voor aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Ze wil wil verder van de Europese Commissie weten of het is toegestaan om een bedrijfstak in Nederland te verbieden terwijl die in de rest van Europa is toegestaan.

De sector biedt werk aan 1200 mensen, aldus Verhagen, die zei dat opheffing ervan ertoe leidt dat de overheid minimaal 60 miljoen euro aan belastinggeld misloopt. Ook waarschuwde hij dat de nertsenfokkerij zich zal verplaatsen naar landen in bijvoorbeeld Oost-Europa waar minder aandacht is voor dierenwelzijn. 'Deze wet kent alleen maar verliezers.'

Volgens een rapport van het Landbouw Economisch Instituut is het aantal pelsdierhouders de afgelopen jaren stabiel gebleven. Maar het aantal nertsen nam wel fors toe: van 630.000 moederdieren in 2004, 840.000 in 2008 tot 977.000 in 2011. In Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Kroatië is de nertsenfokkerij al verboden. Nederland is na China en Denemarken de derde bontproducent ter wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden