Plus

Na het reces 'vrolijk verder' met formatie

De formatie levert 'pittige gesprekken' op, zegt informateur Edith Schippers. Over de slagingskansen van een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks blijft iedereen neutraal. "Het kan zomaar knappen."

Schippers geeft een persconferentie over de voortgang van de onderhandelingen Beeld anp
Schippers geeft een persconferentie over de voortgang van de onderhandelingenBeeld anp

Alexander Pechtold neemt wel 'wat dossierstukken' mee naar huis vanavond. Maar de komende vakantieweek gaat de D66-leider vooral ook 'niet aan politiek denken'. Sterker: hij gunt zichzelf een tripje naar het buitenland. Net als CDA-baas Sybrand Buma.

Dat er zo vlak voor een week vakantie nog steeds tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks wordt gesproken, had men 36 dagen geleden niet waarschijnlijk geacht. Toch zijn juist de afgelopen week 'verkenningen' overgegaan in 'voorzichtige onderhandelingen'.

Heikele onderwerpen
Zelfs de heikele onderwerpen als klimaat, asiel en inkomensverschillen kwamen aan bod. "Sommige zelfs twee of drie keer," aldus Schippers. De splijtzwammen tussen de tandems VVD-CDA en D66-GroenLinks zijn ook aangestipt en zie: men zit er nog.

Er werd zelfs een enkele paragraaf geschreven als basis voor een hoofdstukje in een eventueel regeerakkoord. "Ik heb het idee dat het wat kan worden," concludeert Schippers. Tegelijk zegt ze evenzo stellig: "Maar ik heb ook het idee dat het zomaar fout kan gaan. Het kan ineens knappen."

Ze bevestigt in haar wekelijkse persconferentie bovendien dat de financiële ruimte voor het kabinet kleiner is dan men had verwacht en gehoopt, kort na de verkiezingen. Van de ruim 5,5 miljard euro die de onderhandelaars vrij te besteden dachten te hebben, is maar zo'n 2 miljard euro echt beschikbaar, bevestigen ingewijden. Besteed je meer, dan zal een later kabinet weer moeten bezuinigen. Dat wil niemand.

Extra complicatie
Daar komt nog bij dat er op ministeries 'lijken uit de kast zijn gekomen'. Bronnen rond de formatie stellen dat het gaat om honderden miljoenen euro's die eerst nog gevonden moeten worden om 'gaten te dichten'.

Voor partijen die in principiële kwesties tot compromissen moeten komen is dat een extra complicatie, erkent Schippers. De uit te delen cadeautjes aan de achterbannen slinken immers. "Het maakt de gesprekken niet gemakkelijker.''

Hoe moeizaam dat soms moet gaan, bleek gistermiddag nog. De vier partijen moesten het eens zien te worden over een Kamermotie om vakken in het basis- en voortgezet onderwijs aan te passen. Pas na uren van gebakkelei en een tekst die op het laatste moment nog moest worden aangepast, kwam er overeenstemming.

Veel zeggenschap
Zeker binnen de achterban van VVD en CDA bestaat er nog een andere vrees. De kring rond Mark Rutte en Sybrand Buma is bang dat het met Jesse Klaver moeilijk besturen wordt. Bij GroenLinks hebben de leden veel zeggenschap: een regeerakkoord moet volgens de partijstatuten worden voorgelegd aan de achterban. Klaver kan om die reden zomaar gedwongen worden een regeerakkoord aan te passen, vreest men.

Schippers kent als geen ander de obstakels, dus waagt zij zich niet aan voorspellingen als men over tien dagen verder gaat. "Als ik er geen vertrouwen meer in had, zat ik hier niet. We gaan straks vrolijk verder."

Volg hier al het laatste nieuws over de formatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden