Plus
Na het Binnenhof: 'Mensen moeten weten dat je er weer bent'
Vier oud-Kamerleden vertellen over hoe zij aan de slag gingen na hun Kamerlidmaatschap. Jacques Monasch: 'Het is geen kwestie van zomaar even oppakken. Er is in die acht jaar veel veranderd.'
Jacques Monasch
Verliet de PvdA-fractie na onmin over de interne lijsttrekkersstrijd. Haalde met zijn partij Nieuwe Wegen geen zetel. Is nu galeriehouder en consultant.
"Ik word nog bijna elke week gebeld, of ik wil meedenken over een nieuwe politieke partij. Ik zeg overal 'nee' tegen. Ik hoef niet de nieuwe Jan Nagel te worden."
"Toen het Kamerlidmaatschap ophield, zei iedereen tegen me: neem even drie maanden de tijd. Dat ging in tegen mijn natuur: ik ben Rotterdammer én calvinist. Ik wilde de mouwen opstropen. Toch ben ik er een paar keer even uit geweest. Eerst skiën en toen wedstrijdzeilen op de Middellandse Zee."
"Sindsdien heb ik me de rambam gewerkt. Kijk, toen ik acht jaar geleden de Kamer inging, zat ik met kunstverkoop en consultancy op een hoog niveau. Die activiteiten heb ik toen opgeschort. De collectie zat al die tijd in kisten. Mensen moeten weten dat je er weer bent."
"Het is geen kwestie van even oppakken. Er is in die acht jaar veel veranderd. Moet je online actief worden of je toch vestigen, clicks of bricks? De communicatie is veranderd met Facebook en Twitter. Het benaderen van media is veel complexer."
"Ik heb nu twee galeries, in Amsterdam en Brussel. En ik ben consultant bij een bureau voor public affairs. Mijn ervaring is alleen maar groter geworden door mijn Kamerlidmaatschap. Ik lobby niet zelf, maar in adviezen aan opdrachtgevers kan ik de wedstrijd uitschrijven van de 1ste tot de 90ste minuut. Wachtgeld? Ik red me prima."
Roland van Vliet
Stapte in 2014 uit de PVV-fractie na de 'minder, minder'-uitspraak van partijleider Geert Wilders. Is consultant en hoopt binnenkort als advocaat aan de slag te gaan.
"Ik draai er niet omheen: Kamerlid zijn was de leukste baan ooit. Het is ook geen geheim dat ik graag op de lijst wilde van de VVD. Maar ik ben een realist. Ik heb het politieke bedrijf snel op afstand gezet toen ik te horen kreeg dat ik geen kandidaat was. Voor mij geen zwart gat."
"Voor mijn overstap naar de politiek was ik fiscaal jurist, onder andere bij Daf Trucks. In de Kamer heb ik voorzitterschappen bekleed. Veel mensen kennen mij van de enquêtecommissie Woningcorporaties. Ik heb dus een trackrecord. Dan kun je met vertrouwen de arbeidsmarkt op."
"Ik word lid van de Rekenkamer in Nederweert en ben vaste gast bij de Limburgse omroep L1. Sinds kort ben ik benoemd tot president-commissaris van een bedrijf dat de gronden rond de luchthaven Maastricht beheert. Ik hoop dat die aanstelling leidt tot meer toezichthoudende functies."
"Ik popel om fulltime aan de slag te gaan. Dat is nu nog niet zo. Ik hoop snel van mijn wachtgeld af te zijn, daarom schaak ik op meerdere borden. Ik ben weer gaan studeren, burgerlijk procesrecht. Als ik in juni mijn examen haal, kan ik me aanmelden als advocaat. Dat zet de poort verder open."
"Dat ik ooit lid was van de PVV is geen belemmering. Die periode heb ik principieel afgesloten. Iedereen weet dat. Zeker in Limburg hoor ik er niemand over."
Johan Houwers
Stopte in 2013 als VVD-Kamerlid na beschuldigingen van hypotheekfraude. Keerde in 2015 terug als eenpitter. Is nu makelaar.
"Ik koesterde geen illusies. Terwijl de anderen nog de hoop hadden terug te keren, wist ik allang dat er na de verkiezingen een einde zou komen aan mijn Kamerlidmaatschap. Ik baal nog steeds van de manier waarop ik door de VVD uit de fractie ben geweerd. Ik vind het ook nog steeds onterecht - ik heb niemand tekortgedaan - maar goed. Ik heb die periode afgesloten."
"Nu ben ik weer terug in de makelaardij. Dat lag voor de hand. Mijn bedrijf liep tijdens mijn Kamerperiode door. Mijn zoon werkt er ook. Ik was er wel bij betrokken, maar niet actief. Ik had moeite om de draad weer op te pakken."
"Dat klinkt misschien raar, nu de woningmarkt floreert, maar de concurrentie zit ook niet stil. Ik ben druk bezig om weer een plekje in de markt te krijgen. De makelaardij is een people's business: het draait om vertrouwen en iets gegund te krijgen. Het gaat de goede kant op."
"Ik hoop er nog wat bestuurlijks naast te kunnen doen, bijvoorbeeld een commissariaat of iets in het vastgoed. Ik heb 26 jaar politieke ervaring, heb veel meegemaakt en ken veel mensen. Het is goed om wat met die kennis te doen."
"Ik heb nog recht op aanvullend wachtgeld. Ik zeg dat met enige aarzeling. Het blijft toch een vangnet. Dat moet je niet zomaar weggooien. Ik doe mijn best om me zo snel mogelijk weer zelfstandig te redden."
Norbert Klein
Werd na een intern conflict in 2014 op een zijspoor gezet door 50PLUS. Haalde met de Vrijzinnige Partij de kiesdrempel niet. Is weer zelfstandig subsidieadviseur.
"De uitslag was jammer, maar niet het einde van de wereld. Dat is het risico van het vak. De ontmanteling van het fractiebureau kostte flink wat tijd. Je moet toch afscheid nemen van medewerkers. Dat wilde ik netjes afhandelen."
"Ik moest even nadenken of ik het ondernemerschap weer wilde oppakken. Ik heb eerst een tijdje niks gedaan, deed mee aan de tenniscompetitie en ben grootvader geworden. Ook heb ik een opleiding gevolgd om als 62-jarige mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Je moet alles doen om zo snel mogelijk uit de wachtgeldregeling te komen."
"Voor ik Kamerlid werd, was ik als zelfstandige bezig met subsidieadvies en public affairs. Ik had die praktijk afgestoten. Het is helemaal niet makkelijk om die nieuw leven in te blazen. Ambtenaren hebben een terugkeergarantie en hebben dus een veilige positie. Als ondernemer begin je weer bij nul, zonder enige opdrachtgever. Ik vind het goed gaan, al maak ik nog gebruik van wachtgeld."
"Daarnaast ben ik nog steeds actief voor de Vrijzinnige Partij. Ja, we bestaan nog. In april hadden we de laatste ledenparlementsvergadering. Er is nog een mannetje of 60, 70 over. We zijn bezig de basis op orde te krijgen. Liever een harde kern die goed met elkaar aan de slag gaat dan een grote groep donateurs. De logische weg is om opnieuw aan verkiezingen mee te doen. We gaan enthousiast door."