Update

Na dodenherdenking het theater in

De nationale dodenherdenking in 2007. Foto ANP Beeld
De nationale dodenherdenking in 2007. Foto ANP

AMSTERDAM - Voor het eerst vindt dit jaar na de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam het programma Theater na de Dam plaats. In vijf theaters rondom het bekende plein spelen op 4 mei na de herdenking verschillende voorstellingen die verband houden met de Tweede Wereldoorlog. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Na de 65e nationale dodenherdenking openen Theater Frascati, de Brakke Grond, de Engelenbak, het Parooltheater en Perdu om 21.00 uur hun deuren. Theater na de Dam biedt bestaande en nieuwe producties. Op het programma staan onder meer Bezonken rood van Toneelhuis/Ro Theater, Hannah & Martin van Mugmetdegoudentand en Lieg ik soms? van Laura van Dolron.

Na de voorstellingen is er een nachtprogramma met onder anderen Jan Jaap van der Wal en Judith Herzberg in De Brakke Grond. Het einde van de avond markeert de overgang naar nationale Bevrijdingsdag op 5 mei.

Theater na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Sinds 2002 lezen zij onder de noemer Barbaren & Co op 4 mei samen met andere theatermakers toneelteksten voor publiek. ''Het is de bedoeling dat Theater na de Dam jaarlijks terugkeert, zo mogelijk ook op andere plaatsen, zodat de betekenis, werking en diepte van herdenken een relevante voortzetting krijgt die, zonder aan kracht in te boeten, iedereen zal blijven aanspreken'', aldus de bedenkers. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden