Na decennia wachten eindelijk vastgelegd: de teerdruppel

69 jaar hebben wetenschappers erop gewacht, en afgelopen week gebeurde het eindelijk: voor het eerst is op camera vastgelegd hoe een teerdruppel viel. Het gaat om een van de langstlopende laboratoriumonderzoeken ter wereld, dat in 1944 werd gestart aan het Trinity College in Dublin.

Martine Steenvoort

Het doel van het experiment was om de stroperigheid of lage vloeibaarheid van teer aan te tonen. Teer is een materiaal dat bij kamertemperatuur vast lijkt te zijn, maar in feite stroomt, zij het zeer traag.

Tijdens het experiment werd teer verwarmd en in een afgesloten glazen trechter gegoten. Vervolgens kreeg het teer lang de tijd om zich in de trechter te vestigen en te consolideren, voordat uiteindelijk de verzegelde steel van de trechter werd gesneden.

Definitief bewijs
In de afgelopen decennia heeft het teer al vaker gedruppeld, maar dit was nooit op camera vastgelegd. Tot dusverre kon dus niet definitief bewezen worden dat teer inderdaad stroperig is. Totdat de wetenschappers aan het college een aantal weken geleden merkten dat een druppel zich had gevormd. Sindsdien werd het teer met een webcam gevolgd.

Een soortgelijk experiment begon in de jaren '20 in Queensland, Australië. Totaal druppelde het teer daar acht keer, maar door technische problemen werd dat ook nooit vastgelegd op camera.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden