De Campagne

Na de heupen en de maag volgt het hart

Met een vijf uur durende Gospel Jam sloot de ChristenUnie gisteren de verkiezingscampagne in Amsterdam af.

Joël Voordewind in Victory Outreach Amsterdam, geflankeerd door zijn echtgenote Deborah en de Amsterdamse lijsttrekker Bas de Groot.Beeld Jean-Pierre Jans

Die Alyah Kotadiny is in haar eentje een opkomstbevorderende campagne. De kleine gospelzangeres beschikt over een heel grote stem: ze hoeft maar een paar noten te zingen en de hele zaal schiet overeind om mee te zingen en mee te dansen.

Eerste zetel
Tip voor de gemeente: vergeet de gratis kopjes koffie en frikadellen en laat Alyah over vier jaar op verkiezingsdag op een open wagen door de stad rijden om het electoraat in beweging te brengen. Nu staat ze met twee achtergrondzangeressen en een begeleidingsband op het podium van Victory Outreach Amsterdam, een pinkstergemeente met een verrassend groot onderkomen aan de weinig inspirerende H.J.E. Wenckebachweg.

Honderden mensen zijn afgekomen op de Gospel Jam van de ChristenUnie, een vijf uur durende feestelijke afsluiting van de campagne in Amsterdam die, zo hoopt de partij, nu maar eens een keer moet resulteren in een eerste zetel in de gemeenteraad. Het is een publiek waar veel andere politieke partijen jaloers op zouden zijn: een volle zaal met veel jongeren, veel kinderen en veel vrolijkheid en enthousiasme.

Rode stad
De ChristenUnie hanteert daarvoor wel het beproefde recept van aanstekelijke muziek en lekker eten, in de wetenschap dat als de heupen en de maag eenmaal tevreden zijn, het hart vanzelf volgt en daarmee mogelijk ook het rode potlood, aanstaande woensdag.

Want het zal erom spannen, vertelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind tussen de optredens door. 'Het blijft lastig opereren in een rode stad als Amsterdam. Ook in onze natuurlijke achterban zijn veel christenen te vinden die toch op de PvdA stemmen. Een zetel in de bestuurscommissie van Zuidoost moet kunnen lukken, en we rekenen op een zetel in Noord waar mijn vrouw Deborah de lijst trekt, maar de gemeenteraad wordt spannend.'

Veertig kandidaten
Om die belangrijke eerste zetel binnen te slepen, heeft de ChristenUnie in Amsterdam dit jaar gekozen voor een strategische aanpak. Op de lijst met veertig (!) kandidaten zijn veel namen te vinden van vertegenwoordigers van uiteenlopende kerkgenootschappen in de stad, in de hoop dat deze politiek zendelingenwerk zullen verrichten in hun omgeving. Zo was het campagneteam eerder op de dag nog te gast in de koptische kerk in Noord, een thuiswedstrijd voor Katrina Ramzy, de nummer acht op de lijst voor de gemeenteraad.

In het bolwerk Zuidoost wordt dit jaar nadrukkelijk ingezet op de steun van de tientallen Afrikaanse kerken en hun aanhang. Die is van oudsher stevig in handen van de PvdA, maar dit jaar lijkt er wat te bewegen. Voordewind: 'De strafbaarstelling van de illegaliteit ligt buitengewoon gevoelig in Amsterdam, vooral in Zuidoost. Wij hebben de PvdA opgeroepen die wet samen met ons van tafel te halen. De partij wil er niet aan, en dat is moeilijk uit te leggen.'

Robbertje
De strategie van de ChristenUnie is om tijdens deze campagne alle christelijke kerken in de stad, hoe verschillend van karakter en cultuur ook, te verenigen in een stem op de partij. Daarvoor zal wel een robbertje moeten worden gevochten met het CDA, beseft Voordewind. 'Het CDA zit goed in de besturen, wij zitten beter in de basis,' zegt de parlementariër. 'Wij hebben vertegenwoordigers in tientallen etnische gemeenschappen. Daarmee hebben wij Amsterdam iets bijzonders te bieden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden