Na de 44ste minuut verandert de avond

Van het Museumplein tot aan de Lange Niezel, een avondje Spanje-Nederland. De kopbal van Van Persie verandert alles, vooral in het Spaanse restaurant Centra.

Het Museumplein wordt pas echt een Oranjeplein als Van Persie zijn eerste doelpunt maakt. Beeld Amaury Miller
Het Museumplein wordt pas echt een Oranjeplein als Van Persie zijn eerste doelpunt maakt.Beeld Amaury Miller

Amsterdam!' roept de dj, op het voor de gelegenheid tot Oranjeplein omgedoopte Museumplein. 'Gaan we gewoon winnen?'

Daar zijn de aanwezigen niet van overtuigd. Radio 538, de KNVB en sponsor Heineken roepen dan wel op tot de verplichte Oranjekoorts, maar het plein gelooft er nog niet zo in. Vijftien- tot twintigduizend fans zijn naar het Museumplein gekomen, de plek waar vier jaar geleden honderdduizend mensen Nederland de WK-finale van Spanje zagen verliezen. En nu is het een groepswedstrijd.

De sfeer is er één van ingecalculeerd verlies met een evenementenbiertje erbij. 'Zien we een gelijkspel ook als een overwinning?' roept de opwarmer. Hij oogst lauw applaus. Dat is de sfeer van vrijdagavond half negen.

De menigte is oranje, maar er zijn ook groepjes Spanjaarden die zich in het gevreesde vuurrood melden. 'We werken in Amsterdam,' zegt één van hen, 'en we dachten dat we de overwinning hier maar eens komen vieren. We zijn trots op ons team en dat willen we laten zien.' Een groep Japanse meisjes met rugzakjes lijkt op een stel anime-figuren dat in een oranje droom is terechtgekomen.

Het Spaanse doelpunt arriveert op het Museumplein (één groot scherm en twee kleine) als van tevoren aangekondigd onheil. De stilte maakt het mogelijk om precies te horen waar de Spanjaarden zitten.

Duikvlucht
En dan breekt de 44ste minuut aan en verandert de avond. Het is niet alleen de gelijkmaker; het is de manier waarop. In ultra-slow motion maakt Van Persie keer op keer op alle schermen zijn duikvlucht. Je voelt de opwinding over het majestueuze doelpunt over het plein golven. Het Spaanse meisje dat in haar rode shirt tien minuten geleden pirouetjes stond te draaien heeft haar hand voor de mond geslagen. Het is pas 1-1, maar ze is er niet meer gerust op.

Op naar Spaans restaurant Centra in de Lange Niezel, voor de tweede helft. In de Van Baerlestraat, waar de exit van het Oranjeplein ligt, vraagt een Aziatische vrouw met een rolkoffer aan een agente wat er aan de hand is. De agente begint aan een lang verhaal.

Ergens op de Geldersekade, onderweg naar Centra, scoort Robben de 2-1. WK-gedrag 2014: een juich-selfie maken, wat niet helemaal rijmt met spontaan enthousiasme. Een groep stelt zich onmiddellijk na het doelpunt buiten het café op en roept heel hard naar de camera: 'Wij zijn enthousiast!' Ze missen de herhaling.

In Centra is de stemming enigszins gespannen: het personeel is Spaans, de meeste gasten zijn Nederlands: het leek ze een leuk idee om hier in een oranje shirt naar de wedstrijd te kijken, ondertussen paella etend.

'España!' roept de man achter het espressoautomaat. En even later: 'Feyenoord!' Hij klettert met de kopjes en werpt nauwelijks meer een blik op de televisie boven hem. Het geluid uit Salvador, Brazilië, komt hard binnen in het restaurant. Bij elke Nederlandse pass roept het publiek 'olé!'

Spaanse man, oranje shirt
Gonnie komt al jaren in Centra: ze draagt een oranje pruik met rood-wit-blauwe accenten. Ze heeft een Spaanse vriend; ze wijst hem aan. Het is een enigszins terneergeslagen man in een oranje shirt. Hoe zit het met dat shirt? 'Anders komt hij er vannacht niet in,' roept Gonnie.

Rafael Merchán van Centra kan het niet meer aanzien en staat in de Lange Niezel te roken. 'Ik geloof dit niet,' mompelt hij. De keeper zal het veld moeten ruimen, dat is wel duidelijk, meldt hij. Terwijl de lijdensweg van het Spaanse team nog niet is afgelopen is hij alvast in zijn eentje aan de nabeschouwing begonnen.

Zijn overbuurman, de pizzaboer, is zo vriendelijk hem al schreeuwend een nieuwe stand door te geven: 4-1! Rafael mompelt iets onverstaanbaars. De Nederlandse gasten achter in de zaak hebben een lied ingezet: Viva España van Imca Marina. Kan het nog erger voor de Spanjaarden in Centra? Ja hoor, vraag maar aan Robben.

Spaans restaurant Centra leeft in de tweede helft op bij een Spaans doelpunt dat zal worden afgekeurd. Beeld Amaury Miller
Spaans restaurant Centra leeft in de tweede helft op bij een Spaans doelpunt dat zal worden afgekeurd.Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden