Update

Na dag 2 is er nog geen spoor van vlucht QZ8501

Aan het einde van de tweede dag is er nog geen spoor van AirAsia vlucht QZ8501. Het lijkt erop dat het vliegtuig op de bodem van de zee ligt, aldus Bambang Sulistyo, hoofd van het Indonesische onderzoeksteam. Tegelijkertijd sprak hij echter van een 'vroege gissing'. Hij baseert zich op de locatie waar het toestel van de radar verdween.

Familieleden van passagiers van vlucht QZ8501 bidden gezamenlijk in een wachtruimte van het vliegveld van Surabaya. Beeld reuters
Familieleden van passagiers van vlucht QZ8501 bidden gezamenlijk in een wachtruimte van het vliegveld van Surabaya.Beeld reuters

Morgen wordt de zoekradius verder uitgebreid, aldus Sulistyo. Er zal dan ook gezocht worden in de zuidelijke delen van de wateren langs de kust van het eiland Billiton (tussen Sumatra en Borneo), én aan land, in de Indonesische provincie West-Kalimantan (op Borneo). Mogelijk wordt later ook de hulp van andere landen ingeroepen. Inmiddels is al aan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten gevraagd om te helpen bij het leveren van sonar-apparatuur.

Van het vliegtuig van AirAsia en zijn 162 passagiers ontbreekt sinds gisterochtend elk spoor. De twee olievlekken die vanmorgen door een Indonesische helikopter zijn gespot zijn niet van het toestel afkomstig. Hetzelfde geldt voor een aantal niet nader geïdentificeerde objecten die een Australisch vliegtuig honderden kilometers verderop zag, melden de Indonesische autoriteiten.

De Indonesische vicepresident Jusuf Kalla zei erder vandaag tegen verslaggevers dat hij de vondst van objecten van vlucht QZ8501 niet kan bevestigen. De zoektocht wordt volgens hem gehinderd door de slechte weersomstandigheden, maar hij voegde eraan toe dat Indonesië niet zal opgeven. Ook is er volgens hem geen tijdslimiet aan de zoekoperatie gekoppeld.

Hulpdiensten gingen in alle vroegte weer op pad in de hoop het toestel te vinden. Twaalf schepen uit Indonesië, drie helikopters en vijf vliegtuigen zouden meedoen aan de zoekactie. Ook Singapore en Maleisië hielpen daarbij. Ze doorzochten een groot gebied op zee, waaronder ook gebieden dicht bij de plek waar het vliegtuig voor het laatst contact heeft gehad met de luchtverkeersleiding. Het zoekgebied omvat een straal van zestig kilometer rond die locatie.

Het passagiersvliegtuig verdween gisterochtend van de radar toen het onderweg was naar Singapore. Het toestel steeg uit Surabaya op met 156 passagiers en 6 medewerkers van AirAsia. Onder hen waren 155 mensen uit Indonesië, 3 uit Zuid-Korea, 1 uit Singapore, 1 uit Maleisië, 1 uit Frankrijk en 1 uit Groot-Brittannië. Zes van hen waren minderjarig. Ook was er een baby aan boord van een paar maanden oud.

Een Indonesische luchtvaartbestuurder toont journalisten in Surabaya (Oost-Java) een kaart van het zoekgebied. Beeld afp
Een Indonesische luchtvaartbestuurder toont journalisten in Surabaya (Oost-Java) een kaart van het zoekgebied.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
President Joko Widodo in overleg met hoofdonderzoeker Bambang Sulistyo. Beeld ap
President Joko Widodo in overleg met hoofdonderzoeker Bambang Sulistyo.Beeld ap

Noodsignaal

De weersomstandigheden waren slecht op het moment dat het vliegtuig van de radar verdween. Het was zwaar bewolkt. Volgens het ministerie van Verkeer van Indonesië is geen noodsignaal gegeven door de piloot. Hij vroeg toestemming aan de luchtverkeersleiding om hoger te vliegen, om wolken te vermijden. Het toestel bevond zich op dat moment op een hoogte van ruim tien kilometer en wilde naar ruim 11,5 kilometer. Dat was voor zover bekend het laatste contact dat de bemanning met de buitenwereld heeft gehad.

Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Transport heeft tegen de landelijke krant Kompas gezegd dat de piloot geen toestemming had gekregen om hoger te vliegen omdat er al een ander toestel op die hoogte in de buurt vloog. Hij suggereert dat de piloot dat naast zich neer heeft gelegd en toch hoger is gaan vliegen.

Vermoedelijk is het vliegtuig in de Javazee gestort. Een militair vliegtuig uit Singapore en drie schepen en drie vliegtuigen van het Maleisische leger doorzochten gisteren de omgeving. De zoektocht werd 's avonds stilgelegd omdat het te donker werd.

Familieleden van het verdwenen vliegtuig wachten op nieuws. Beeld epa
Familieleden van het verdwenen vliegtuig wachten op nieuws.Beeld epa

Opvang

AirAsia heeft een speciaal team opgeroepen om de naasten van inzittenden van het vermiste toestel op te vangen. 'Dit team zal zorgen voor alles wat ze nodig hebben, zoals onderdak en eventuele reizen', aldus AirAsia Indonesia-directeur Sunu Widyatmoko.

Terwijl de hulptroepen de zoektocht voorzetten, wachten veel naasten van de passagiers op het vliegveld van Surabaya op nieuws over hun familie. Ook in Singapore is een centrum ingericht waar mensen bij elkaar kunnen komen.

AirAsia is een in 2001 opgerichte maatschappij die met lage tarieven vliegen voor veel mensen bereikbaar heeft gemaakt. AirAsia vliegt met een vloot van relatief jonge vliegtuigen.

Het crisiscentrum voor familieleden van passagiers in Surabaya. Beeld getty
Het crisiscentrum voor familieleden van passagiers in Surabaya.Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden