Straatbeeld

Na 'botoxbeurt' is Kattengat de droom van iedere toerist (****)

De grootste winst van de herprofilering van het Kattengat is dat de amsterdammertjes zijn opgehoepeld. Het zou nog leuker zijn als er alleen wandelaars mogen flaneren.

Herprofilering van het Kattengat. Beeld Joris van Gennep
Herprofilering van het Kattengat.Beeld Joris van Gennep

Het Kattengat is de droom van iedere toerist: een pittoresk straatje met oude huizen, restaurants, winkels, een schitterende koepelkerk, uitzicht op een gracht en een hotel. Toegegeven, dat hotel is modern en spuuglelijk, maar wat geeft dat, het belooft luxe en is van een vertrouwde grote keten. Om het nog leuker te maken heeft dat piepkleine straatje twee namen. Als je bij de Spui­staat afslaat, kom je in het Kattengat en als je doorloopt eindig je bij het Singel op de Stromarkt.

De straat was maanden een zandbak vanwege een grondige herinrichting. Het ziet er nu prachtig uit. In dit ministukje stad is de gemeente erin geslaagd alle soorten verkeersdeelnemers tegemoet te komen.

Drukte
Er mogen auto's rijden, richting Singel. Zou het niet leuker zijn als hier alleen wandelaars flaneren? Ongetwijfeld zou het hotel zo'n gek voorstel niet accepteren. De bewoners misschien ook niet. Die wilden zelfs een aparte strook voor tegemoetkomende fietsers. In de praktijk is er niet genoeg ruimte voor een fietser links, een fietser rechts en een auto in het midden. Om elkaar niet te beschadigen moet minimaal één gebruiker even op de rem trappen.

Tijdens de verbouwing zijn twee van de zeventien parkeerplekken verdwenen. Daar zijn wel dertig fietsparkeerplaatsen voor teruggekomen. In het oude regime mochten fietsen in fietsenrekken worden gezet, maar die zijn in de ban gedaan en in plaats daarvan zijn er rijen nietjes verschenen. Het aantal taxistandplaatsen is gelijk gebleven: drie.

Botoxbeurt
De grootste winst is dat de amsterdammertjes zijn opgehoepeld. De fiere paaltjes die altijd in een oogwenk schots en scheef zakken, zijn meegegeven met het grofvuil. De omgeving staat nu weer zo strak als na een goede botoxbeurt.

Er zijn een paar pijnpuntjes. Bij de kruising met de Spuistraat is de bestrating zo mooi ton sur ton aangelegd, dat toeristen en buitenlui waarschijnlijk niet vermoeden dat hier auto's mogen rijden, en al helemaal niet dat Amsterdamse fietsers dit kleine straatje als sluiproute gebruiken. Voor je het weet, is er iemand van de sokken gereden. Het is slimmer het wegdek opvallende kleuren te geven, waardoor wandelaars bedacht zijn op nietsontziende Amsterdammers op wielen.

Op de hoek met diezelfde Spuistraat is een onbedoeld knooppunt gecreëerd. De Dienst Borden heeft een fietsbord neergepoot. De uitbater van het hotel heeft op de smalle stoep ruimte veroverd voor een klein terras. Bovendien staan er een boom en een forse plantenbak. Allemaal reuzegezellig, maar voor voetgangers is geen plek meer. Wie alleen met zichzelf is, slalomt er nog wel tussendoor. Wie is vergezeld van een rolkoffer, kinderwagen of rolstoel, kan er niet meer langs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden