Het statiegeld wordt mogelijk 15 cent per plastic flesje.

Na analyse van zwerfafval lijkt statiegeld op plastic flesjes onvermijdelijk

Het statiegeld wordt mogelijk 15 cent per plastic flesje. Beeld Jason Langley/Getty

Statiegeld op plastic flesjes komt er vrijwel zeker per 2021. Nu uit cijfers blijkt dat het aandeel plastic flesjes in zwerfafval niet is gedaald, heeft staatssecretaris Van Veldhoven geen andere optie dan statiegeld verplicht te stellen.

Volgens Rijkswaterstaat zijn vorig jaar 7 procent méér plastic flesjes in het zwerfafval gevonden dan gemiddeld in de jaren 2016 en 2017. Dit nieuwe cijfer stuurde Van Veldhoven woensdag naar de Tweede Kamer. Het kabinet had eerder met de verpakkingsindustrie afgesproken om het aantal plastic flesjes in zwerfafval met 70 tot 90 procent te verlagen.

Nu die afspraak bij lange na niet wordt gehaald, lijkt de invoering van statiegeld onvermijdelijk geworden. In september vorig jaar meldde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, Milieu) namelijk dat ‘statiegeld op kleine plastic flessen zal worden geïntroduceerd als niet ten minste een reductie van 70 tot 90 procent in het zwerfafval wordt gerealiseerd’.

Voorjaar 2021

Ook schreef ze dat ‘de metingen over de tweede helft van 2019 hiervoor doorslaggevend zullen zijn’.

De staatssecretaris schreef verder dat ze van plan was om statiegeld in het voorjaar van 2021 in te voeren. ‘Uitstel van de invoering is voor mij geen optie’, voegde Van Veldhoven daar aan toe.

Het statiegeld wordt mogelijk 15 eurocent per flesje. Of er ook statiegeld op blikjes komt – zoals een meerderheid in de Tweede Kamer wenst – is de vraag. Van Veldhoven wilde daar eerder nog niet aan.

Ondanks haar toezeggingen uit september wil Van Veldhoven nu nog niet bevestigen dat het statiegeld wordt ingevoerd, zo laat haar woordvoerder weten. De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat zij later deze maand een bestuurlijk overleg heeft over de aanpak van plastic flesjes en blikjes, waarna ze met meer informatie komt.

Zieke dieren

“Statiegeld op plastic flesjes in 2021 en op blikjes in 2022 lijkt onvermijdelijk,” zegt CDA-Kamerlid Maurits von Martels over de nieuwste cijfers van Rijkswaterstaat. Volgens hem geeft de moni­toring van plastic flesjes en blikjes ‘geen rooskleurig beeld’. Zo is het aantal blikjes in zwerf­afval in 2019 met 16 procent toegenomen ten opzichte van de jaren 2016 en 2017.

Al in 2018 smeekten bijna alle gemeenten in Nederland bij het kabinet om de invoering van statiegeld. Toen bleek dat de wegwerpflesjes en blikjes veel problemen opleveren in de vorm van zwerfafval en zieke dieren, doordat die ervan eten. De lobby van de verpakkingsindustrie heeft invoering van statiegeld jarenlang tegengehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden