Na 9 jaar overleg: eerste haltebord op aanlegsteiger geplaatst

Voor iedereen die denkt: het duurt nu al best lang met die Noord/ Zuidlijn, is er nóg zo'n slepende kwestie: die van halteborden op openbare aanlegsteigers.

Na jaren van overleg is het eerste 'uniforme informatiebord' van de stad geplaatst op een steiger nabij het Anne Frank HuisBeeld Epersijn

Al in 2008 werd aangekondigd dat er aan de wildgroei van borden en andere reclameuitingen voor rondvaartbedrijven hoognodig een einde moest komen.

Er zou worden toegewerkt naar één uniform informatiebord waar alle rederijen die die locatie aandoen, gezamenlijk hun informatie op kwijt zouden kunnen.

Vanaf 2011 wordt er concreet gesproken over een dergelijk bord en nu, na negen jaar overleg is het eindelijk zo ver: het eerste bord gaat geplaatst worden.

Bordenjungle
Bij het Anne Frank Huis, waar, het moet gezegd, de bordenjungle inderdaad bijna ondoordringbaar is, beleeft het nieuwe haltebord zijn debuut in de stad.

Stadsdeel Centrum heeft onlangs een vergunning afgegeven voor de bewuste paal, alle andere uitingen zullen weggehaald worden.

De bordenkwestie zit velen in de stad hoog: het confisqueren van openbare steigerruimte door bedrijven die zich speciaal richten op het vermaken van toeristen, is de afgelopen jaren een probleem geworden dat hoe langer hoe meer omhoog is gekropen op de ergernislijstjes.

Er worden borden, reclames en hekjes geplaatst, op sommige plekken verrijzen zelfs kassahuisjes.

Bijvoorbeeld bij het Anne Frank Huis is te zien hoe ondernemers de regels van wat mag en vooral niet mag, hebben opgerekt. Zoals Centrum zegt over de bedrijven die halteborden hebben ­geplaatst: "Sommige met vergunning, maar de meeste zonder."

Redelijk neutraal
De nieuwe paal is een keurig ding geworden, zo op het eerste oog. Redelijk neutraal vormgegeven, met een plattegrond van de stad en een dienstregeling van alle bedrijven die de locatie aandoen.

Maar het is Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad een doorn in het oog.

"Dit zijn openbare steigers die hiermee nog steeds op een schaamteloze manier worden geëxploiteerd. Ze zíjn niet van die bedrijven, maar ze worden nog wel zo gebruikt."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden